Slovenija
4 ogledov

Burja še ne bo odnehala

laboda na zaledeneli vodi Zbiljskega jezera Bralka
Zaradi burje na Primorskem spet razglašen rdeči alarm. Nedelja bo do smučarjev prijaznejša od sobote.

Sobota bo na smučiščih "še kar vetrovna", je včeraj povedal dežurni vremenoslovec. Pihal bo vzhodni do severovzhodni veter, ki pa se bo v nedeljo polegel. Malce bo še snežilo, vendar več v južnem delu države.

Začasna krepitev burje

Burja se bo na Primorskem danes krepila, sunki bodo na izpostavljenih mestih dosegli tudi več kot 140 kilometrov na uro. Zvečer, v noči na soboto in v soboto dopoldne bo zelo močna in bo v sunkih dosegala hitrosti od 100 do 140, na izpostavljenih mestih do 170 km/h. V soboto popoldne bo burja začela slabeti. V naslednjih dneh bo še naprej zelo mrzlo.

Mrzlo bo še zlasti danes in jutri, pojavlja pa se tudi temperaturna inverzija: na okoli 1.500 metrih nadmorske višine je temperatura zjutraj okoli sedem, osem stopinj pod ničlo, po nekaterih nižinah pa je deset stopinj nižja. Zakaj? "Pri tleh se zrak bolj shladi," odgovarja vremenoslovec in dodaja, da na razliko vplivajo različna vlažnost posameznih zračnih plasti in vetrovi.

Podnevi nad ničlo

Konec tedna bo mraz še vedno trdovraten. Dnevne temperature bodo v drugi polovici prihodnjega tedna nekoliko višje, povzpele se bodo nad ledišče, jutra pa bodo ostala mrzla.

Prihodnji teden bo oblačnost vztrajala, zato bodo možnosti za nastajanje ledu na vetrobranskih steklih avtomobilov ponoči majhne.

Za izletnike pa so poleg smučišč vse bolj privlačna jezera in druge stoječe vode, ki zaradi nizkih temperatur pospešeno 
zamrzujejo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.