Slovenija
11520 ogledov

Na pomoč prihajajo novi gasilci

Ester Rajh - požar pri Komnu Ester Rajh
Trenutno je na požarišču 250 gasilcev in 65 vozil, zjutraj pa bo na teren prišlo še 80 gasilcev iz notranjske regije in 30 gasilcev, ki se izobražujejo v Sežani. V pomoč jim ne bo niti morebitni dež ...

Na Upravi RS za zaščito in reševanje v teh dneh pogosto poročajo o številnih intervencijah gasilcev pri požarih na prostem. V tem trenutku se gasilci borijo z ognjem, ki je zajel okoli 118 hektarjev površine med Komnom in Branikom na Krasu. Aktiviranih je bilo kar 24 prostovoljnih gasilskih društev. 

Bralka Ester Rajh opazuje požar iz Preserij pri Komnu in pravi, da se požar kljub trudu gasilcev ne umirja. Žal gasilcem nalogo otežuje tudi burja. "Srčno upam, da so požar omejili, ogrožene so tudi okoliške vasi," je dodala. 

Okoli 17.00 so se močne padavine iz Italije razširile na zahodno Slovenijo. Zaenkrat žal niso dosegle območja pri Komnu.

Ogenj se hitro širi

"Gorijo gozd, grmičevje in trava na površini okoli 118 hektarjev. Požar gasilci trenutno nadzorujejo, vasi pa niso več ogrožene," je za STA povedal vodja intervencije Marko Adamič

"Ogenj se je zelo hitro širil, zgorela sta traktor in baraka," je še povedal vodja intervencije in regijski poveljnik obalno-kraške regije Marko Adamič. Predvideva, da bodo lahko požar do noči lokalizirali. Trenutno na območju piha veter z močnejšimi sunki, napovedanega dežja za zdaj še ni bilo.

"Vse kaže, da gre za požig," pa je glede možnega vzroka dejal Adamič.

Dež jim ne bo v pomoč

Gasilci bodo z gašenjem požara nadaljevali tudi ponoči. Požar je pod nadzorom, a se bojijo, da ga bo močna burja ponovno razpihala. "Na pomoč zato prihaja še okoli 100 gasilcev iz severnoprimorske regije, ki bodo celo noč bdeli na požarom," je za STA povedal Adamič.

Trenutno je na požarišču 250 gasilcev in 65 vozil, zjutraj pa bo na teren prišlo še 80 gasilcev iz notranjske regije in 30 gasilcev, ki se izobražujejo v Sežani.

Nad požariščem so trenutno črni oblaki in po Adamičevih napovedih kaže, da bo padlo okoli tri litre dežja na kvadratni meter, ki pa gasilcem pri gašenju ne bo v veliko pomoč. "Tudi če bo naliv, je to absolutno premalo, ker je preveč izsušeno," je še dejal.

Zaradi požara sta zaprti lokalni cesti Komen-Lipa in Komen-Škrbina, so sporočili s Prometno-informacijskega centra. 

Ester Rajh - požar pri Komnu | Avtor: Ester Rajh Ester Rajh

Iz uprave sporočajo, da je zagorelo že ob 11.54, na terenu so tudi gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Komen, ki so zaradi visoke požarne ogroženosti že od včeraj izvajali požarno stražo na območju občine Komen.

Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje je namreč od 5. avgusta razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja na območju občin Koper, Ankaran, Izola, Piran, Ilirska Bistrica, Pivka, Postojna, Sežana, Divača, Hrpelje – Kozina, Komen, Vipava, Ajdovščina, Nova Gorica, Kanal, Brda, Miren – Kostanjevica, Renče – Vogrsko in Šempeter – Vrtojba.

“Z dnem razglasitve velike požarne ogroženosti je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, kuriti kresove, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar, ter izvajati ognjemete,” so pojasnili.

Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in Policija v času razglašene velike požarne ogroženosti naravnega okolja v navedenih občinah izvajajo tudi poostren nadzor.

anja.scuka@zurnal24.si

 

Komentarjev 2
  • smejka 18:23 06.avgust 2017.

    Če gre za požig, upam, da storilca najdejo.Škodo in gasilce naj plača!