Slovenija
46 ogledov

Burja, zdrsi in obvezne verige

Tovornjak
1/12
Bralka
Izredne zimske razmere. Slabe vozne razmere zaradi snega, ledenega dežja in burje. Popolne in delne zapore cest zaradi snega in burje.

Zaradi sneženja v notranjosti države ter burje in ledenega dežja na Primorskem so razmere na cestah izredno slabe. Cestno podjetje Nova Gorica je na področju Občine Ajdovščina zaradi sneženja na vseh regionalnih cestah uvedlo obvezno uporabo verig. "Ker tako močno piha in se ustvarjajo zameti, mi pa z ustreznimi plužnimi sredstvi nanešenega snega ne uspemo sproti odstranjevati, so zahtevane verige," je povedal Janko Trošt, vodja cestne baze Idrija. Kot je pojasnil, se zaradi posipanja cest sneg topi, v kombinaciji z burjo pa nastaja led. Snega je po njegovih besedah med pet in 15 centimeri.

Šolarji ostali brez prevoza

Zaradi burje so na Ajdovskem in Vipavskem poleg tovornega prepovedali tudi promet za avtobuse. Tako šolarji niso mogli domov, za prevoze so morali poskrbeti starši ali šole. Kot je povedal poveljnik občinskega štaba Civilne zaščite Ajdovščina Igor Benko, so nastali problem rešili, šolarji, ki se v šolo vozijo z avtobusom, pa so varno doma.

Aktualne informacije o razmerah na cestah lahko dobite na spletni strani Prometno-informacijskega centra za državne ceste in na njihovi telefonski številki 1970.

Zdrsi tovornjakov, prevrnjen rešilec

Na Primorskem sicer zaradi burje izločajo tovorna vozila, zgodilo pa se je tudi že več zdrsov, zaradi česar je zaprta regionalna cesta Senožeče–Sežana, na primorski avtocesti med razcepom Nanos in priključkom Senožeče v smeri Kopra pa nastaja daljši zastoj.

Po podatkih Policijske uprave Koper se je odseku med Koprom in Postojno od šeste ure zgodilo devet prometnih nesreč z materialno škodo, prišlo je tudi do nekaj zdrsov tovornih vozil.

V prometni nesreči je bilo udeleženo tudi reševalno vozilo iz Sevnice, ki se je pri izvozu Trebnje zahod prevrnilo okoli 12. ure. Voznica rešilca, ki je bolnike peljala na dializo, naj bi oblast nad vozilom izgubila zaradi neprilagojene hitrosti. V rešilcu je bilo v času nesreče pet oseb, 79-letnik je bil lažje poškodovan.

Nekateri tovornjakarji se še vedno ne izločajo

Dimitrij Marušič iz PU Koper je povedal, da tovorna vozila sicer izločajo iz prometa na avtocestnih počivališčih, vendar nekateri vozniki ne upoštevajo prepovedi vožnje in izločanja, zato prihaja do zdrsov.

"Tisti, ki jim ni treba nujno oditi na pot, naj ostanejo doma. Ceste med Koprom in Postojno so sicer prevozne z zimsko opremo, vendar je potrebno računati na krajše zastoje zaradi različnih zdrsov," je še povedal Marušič.

Zaradi izrednih zimskih razmer tovorna vozila, težja od 7,5 tone, izločanje poteka na pomurski, štajerski in primorski avtocesti, pa tudi na hitri cesti Razdrto-Vrtojba, v smeri Kozarij na ljubljanski južni obvoznici na počivališču Barje in na severni obvoznici.

Zaprte ceste v Vipavski dolini

Zaradi burje v Vipavski dolini velja po podatkih PiC prepoved na hitri cesti med razcepom Nanos in priključkom Selo za vsa vozila s ponjavami in hladilnike (II. Stopnja), na regionalni cesti Podnanos - Ajdovščina za vsa vozila s ponjavami, hladilnike in avtobuse (III. stopnja).

Imate tudi vi danes težave zaradi snega? Pišite nam in pošljite fotografije preko spodnjega obrazca.

Komentarjev 3
  • sprehajalec 21:41 25.marec 2013.

    V Srbiji je pregovor;Nije žvaka za seljaka i Nije žena za Citroena.

  • ik.hrovat 19:23 25.marec 2013.

    Še ne tako dolgo nazaj, je bil pogoj za voznika reševalnega, da je imel vozniško dovoljenje "D" kategorije. Katere pogoje je potrebno izpolniti za pridobitev omenjene kategorije, se tudi ve in tako bi moralo ostati.

  • Denzo 19:12 25.marec 2013.

    Nekatere voznice nebi smele sploh biti za volanom rešilnega vozila. Totalno nesposobne uzvišene ženske. Se je že zgodil, da je dama za volanom rešilnega vozila lepo telefonirala in se ni odmaknila kolegom za seboj ki so bili pod nujno vožnjo.