Slovenija
123 ogledov

Burna razprava o poimenovanju ene ljubljanske ulice

Džamijska ulica Googlemaps
Razprave o poimenovanju in preimenovanju ulic praviloma niso dolge in burne, a predlogu Džamijske ulice so mestni svetniki tokrat namenili več kot debelo uro časa.

Predlogu poimenovanja Džamijske ulice, ki bi vodila do džamije, so najbolj nasprotovali svetniki SDS in NSi. Ti so med drugim zagovarjali tudi stališče, da bi bila mošeja ustreznejši nadomestek namesto džamije ter da druge ulice, ki bi se poimenovale po stavbah, ne obstajajo ...

Proti tovrstnim argumentom proti poimenovanju je najbolj ostro nastopil samostojni svetnik Denis Striković, ki je pojasnil, da na primer v Tržiču obstaja Cerkvena ulica. Vsaj 30 ulic pa je poimenovanih po objektih od Pivovarniške do Kurilniške ulice. S tem argumentom je tudi oporekal očitkom, da pristojni zakon ne omogoča poimenovanja ulic po stavbah, ampak zemljepisnem imenu, imenu dogodka ali datumu, povezanem z zgodovino, ali po osebi, ki je bistveno prispevala k razvoju naselja ali je pomembna v širšem družbenem okolju ali po kulturnem izročilu.

"Kaj to pomeni, da smo kršili ta zakon in moramo zdaj vse ulice preimenovati," se je še spraševal in ob koncu seje zaključil, da vsa ta debata izhaja iz nestrpnosti do muslimanov.

Pritiski, naj odnehajo ....

Mestni svetnik in tajnik islamske skupnosti v Sloveniji Nevzet Porić, ki je poimenovanje tudi predlagal, je povedal, da je omenjeno razpravo poslušal z mešanimi čustvi in ima občutek, da gre z razpravo o ulici za nabiranje političnih točk. Povedal je tudi, da so pred sejo mestnega sveta doživljali pritiske, naj od poimenovanja odstopijo.

"Ko smo dali predlog, se nismo ukvarjali z ideološkimi temami ali provokacijami … Preprosto smo gledali, da so okoli nas Livarska, Parmova... Mi smo predlagali Džamijsko," je povedal Porić in dodal, da ne morejo pristati na zamenjavo džamije z mošejo, saj ne gre za sopomenki. Mošeja je molilnica brez kakršnih koli simbolov, džamija pa ima minaret. V imenu predlagateljev je tako Porić zavrnil predloge po spremembi poimenovanja.

Poleg Džamijske ulice je nekaj nejevolje sprožil tudi predlog poimenovanja Plečnikove ulice, saj predlagana ureditev za tako pomembnega arhitekta, kot je bil Jože Plečnik, naj ne bi bila dovolj ugledna. Svetnica SDS Mojca Škrnijar je na primer povedala, da se ji zdi predlagana ulica za Plečnikovo premalo ugledna in bi se morala v skladu s predlogom prebivalcev Barjanska ulica preimenovati v Plečnikovo avenijo, "pa naj stane, kolikor pač stane".

Predlog osnutka predloga, ki ureja še nekaj drugih sprememb, je izmed 33 svetnikov podprlo 27 prisotnih, pet jih je glasovalo proti. Poimenovanje torej še ni dokončno sprejeto.

Kot je pojasnil predsednik občinske komisije za poimenovanje ulic in naselji Janez Moškič, bo morala občina pred potrditvijo odloka pridobiti soglasje državne komisije za standardizacijo zemljepisnih imen.