Slovenija
47 ogledov

Bužekijan v roke znanega mogotca

O luksuznem objektu Bužekijan se je nabralo veliko govoric o nepravilnostih. (Fo Žurnal24 main
Mala Seva. Razvpiti megalomanski objekt nad strunjansko dolino je dobil novega lastnika.

Kranjska investicijska družba oziroma Jože Andrelič je po novem stoodstotni lastnik turistične kmetije Bužekijan v Mali Sevi, so razkrile Finance. Zakaj se je podjetnik, ki načrtuje tudi gradnjo poslovno-stanovanjskega objekta v središču Kopra, za ta posel odločil, ni razkril, češ da je to njegova zasebna zadeva.

Tam ne bi smeli graditi

Niso učinkoviti
Zares. "Kaj je z učinkovitostjo inšpekcij okoljskega in notranjega ministrstva, zavoda za varstvo kulturne dediščine in drugih organov, ki znajo biti učinkoviti pri spornih posegih malega človeka, dopuščajo pa nedovoljene posege v prostor, kršitve zakonov in uničevanje zgodovinskih spomenikov?" je med drugim zapisano v izjavi koprskega Zaresa, ki jo je objavil zaradi ukrepanja policije ob protestnem shodu občanov zaradi propadanja koprske Loggie.

Luksuzni objekt Bužekijan so številni povezovali z ljubljanskim odvetnikom Mirom Senico in notranjo ministrico Katarino Kresal, vendar sta lastniško povezavo oba zanikala. A lokalne govorice o njunih domnevnih ogledih nastajanja objekta niso potihnile, ta pa je tudi brez njiju vzbujal medijsko pozornost.

Kot smo pisali že spomladi 2008, takšna gradnja na tem območju sploh ni mogoča; a pri pridobivanju dovoljenj zanjo se je zgodilo nekaj zanimivih naključij. Piranski zavod za varstvo kulturne dediščine je negativno mnenje izdal z zamudo in tako omogočil gradnjo na zavarovanem območju.

Spomnimo, za Žurnal je načelnik izolske upravne enote Branko Andrejašič tedaj izjavil, da bi lahko zavod postopek pridobivanja gradbenega dovoljenja ustavil večkrat ter da je v njem kar dvakrat storil napako oziroma se ni ustrezno odzval.

 

 

Zanimive povezave

Dva milijona evrov je zagotovo vredna sama gradnja objekta Bužekijan, tržni vrednosti pa je treba prišteti še ceno zemljišča.
Gašpar Gašpar Mišič, strokovnjak

Investitor je bila ljubljanska družba Bužekijan, Miro Senica pa je povedal, da je pri projektu pravni zastopnik. Direktorica družbe je bila Blanka Muster, med drugim prokuristka v podjetju Ignis (direktorica tega podjetja je bila po pisanju Financ odvetnikova dolgoletna tajnica Olga Zaviršek), edini lastnik pa Miro Senica. Mustrova je hkrati direktorica družbe Octus, kjer je edini družbenik Gregor Kresal, brat Katarine Kresal. Obe podjetji – Ignis in Octus – sta bili tako kot Bužekijan prijavljeni na Celovški 150 v Ljubljani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.