Slovenija
10 ogledov

Čaka jih delo pozno v noč

Vlada Dejan Mijović
vlada je danes bb 17. uri nadaljevala s sejo vlade, ki pa se bo zavlekla dolgo v noč. Ministri namreč razpravljajo o predlogu rebalansa letošnjega državnega proračuna

Vlada nocoj ne bo končala dela. Finančni minister Janez Šuštaršič je napovedal "veliko malih in nekaj velikih" varčevalnih ukrepov, s katerimi bi zapolnili 450 milijonov veliko vrzel v proračunu. Rebalans proračuna mora vlada sprejeti do 29. marca, piše spletno Delo.

Ministri naj bi besedli pozno v noč in že nocoj naredili prvi razrez po resorjih. Kakšni bodo varčevalni ukrepi, še ni znano, a med manjšimi omenjajo varčevanje pri dnevnicah, kilometrinah in podobno, med večjimi pa zagotovo podaljšanje zamrznitve plač, socialnih transferjev in pokojnin v drugo polovico leta, s čimer bi privarčevali okrog 280 milijonov evrov, še piše Delo.

Izhodišča sprejeli že prejšnji teden

Izhodišča za pripravo rebalansa, je vlada že sprejela prejšnji teden. Primanjkljaj želi znižati na tri odstotke BDP. Po besedah ministra za finance bi lahko proračunski odhodki  znašali približno 8,9 milijarde evrov, torej 450 milijonov evrov manj kot lani.

V državni proračun se bo letos predvidoma steklo 7,8 milijarde evrov. Gre za previdno oceno, pri kateri je vlada upoštevala določeno rezervo za primer poslabšanja gospodarskih razmer, potem ko se je obseg BDP lani znižal za 0,2 odstotka.

Komentarjev 2
  • nina 21:22 15.marec 2012.

    pa referendume zato je denarja zmeraj dovolj

  • privat 06:51 11.marec 2012.

    bitne so sejnine,nadure...koga briga od njih kdaj bo kaj sprejeto...! Treba je plačati svoje ljubice,šoreje ,draga avta..kaka kriza ,nikoli ni bilo lepše(za nekatere)