Slovenija
14 ogledov

Čaka nas referendum o RTVS

STAVBA RTVS BOBO Žurnal24 main
Poslanci SDS, SNS in poslanec SD Andrej Magajna so vložili zahtevo za razpis zakonodajnega referenduma o zakonu o Radioteleviziji Slovenija.

Referendumsko vprašanje se bo glasilo: "Ali ste za to, da se uveljavi Zakon o Radioteleviziji Slovenija (ZRTVS-2), EPA 1067-V, ki ga je sprejel Državni zbor na seji dne 20. oktobra 2010?"

Kot so predlagatelji zapisali v obrazložitvi, je bil zdajšnji zakon o RTVS potrjen tudi na referendumu 25. septembra 2005. Po njihovem mnenju je to eden izmed najpomebnejših razlogov, da se ohrani zdajšnji zakon, saj je "ob izvedbi načela demokracije ljudstvo določeno kot nosilec suverenosti in s tem državne oblasti".

Predlagateljem se zdijo sporna tudi določila zakona, ki predvidevajo, da bo RTVS zagotavljala del programskega časa tudi pripadnikom narodnih skupnosti republik nekdanje Jugoslavije (Albancev, Bošnjakov, Črnogorcev, Hrvatov, Makedoncev in Srbov), čeprav niso ustavno določene manjšine.

Po mnenju poslancev pa je sporna tudi sama statusna oblika zavoda, ki ga opredeljuje novi zakon. "Takšen pristop, ki predlagano ureditev položaja RTV Slovenija na načelni ravni opira na javnopravni koncept, hkrati pa vanjo vgrajuje elemente in mehanizme, ki so značilni za upravljanje gospodarskih družb, je zelo neodgovoren predvsem do zaposlenih na RTV Slovenija, obenem pa prinaša vrsto vprašanj."

Poslanci so namreč prepričani, da bi ta status "dvoživke" pomenil, "da bi se v istih programih izmenjavale nekomercialne ("javne") in komercialne ("tržne") vsebine (oddaje), kar bo povzročalo nelojalno konkurenco znotraj same Radiotelevizije Slovenija".

Nekomercialni programi se bodo tako po njihovem mnenju morali umikati komecialnim v manj privlačne termine, konkurenčnost pa bo povzročila sistemski konflikt tudi med zaposlenimi, "saj bo sodelovanje pri nastajanju komercialnega programa privlačnejše (npr. popularnost, materialne koristi ipd.)".

Predlagatelji izpostavljajo tudi uslužbence zavoda. Ti bodo namreč z novim zakonom prišli pod zavodsko kolektivno pogodbo, sklenjeno med upravo in reprezentativnimi sindikati. Tako bodo po njihovih mnenjih izgubili prednosti, ki jih imajo zdaj, ko so del javnih uslužbencev.

Predlagatelji referenduma pa se tudi sprašujejo, ali na novo opredeljena sestava programskega sveta in imenovanje članov zagotavljata pluralnost medijskega prostora in neodvisnost od politike.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.