Slovenija
15 ogledov

"Čaka nas varčevanje"

nova vlada 10-02-2012 Žurnal24 main
Minister za finance Janez Šušteršič je na današnji tiskovni konferenci po seji vlade dejal, da so se na vladi dogovorili o notranjem varčevanju.

Najpomembnejši sklep, ki ga je vlada sprejela na današnji seji, je po besedah ministra za finance Janeza Šusteršiča, da se rebalans pripravi tako, da bo primanjkljaj na ravni treh odstotkov bruto domačega proizvoda milijarda evrov ali malenkost več, kar je v primerjavi s prejšnjimi leti veliko zmanjšanje. Dodal je še, da so v to vračunane že določene rezerve in 150 milijonov davčnih razbremenitev, ki bodo predlagane skupaj z rebalansom. Podrobnosti o izbranih olajšavah bodo obelodanili v naslednjih tednih.

Omejila je proračunske prihodke

Vlada je na današnji seji omejila zgornjo mejo letošnjih proračunskih prihodkov. Ocenjujejo jih na sedem milijard in osemsto milijonov evrov. Razpravljali so tudi o rebalansu letošnjega proračuna, torej nižanju zgornje meje proračunskih odhodkov – ta je za zdaj pri 10,1 milijarde evrov.

Na vladi so se dogovorili tudi o notranjem varčevanju, ter da bodo preverili vse pogodbe v javnem sektorju, ali so sklenjene z načelom dobrega gospodarjenja. Med drugim so se dogovrili tudi, da se presežki v javnih zavodih ne bodo namenili za nagrade zaposlenim, temveč za poslovanje v letošnjem letu.

 

Dokapitalizacijo možno doseči brez evra pomoči

"Dokapitalizacija NLB je nujna za fiskalno konsolidacijo. Finančno ministrstvo je dobilo od vlade mandat za oblikovanje pogajalske skupine. Začenjamo pogovore, rok za dogovor o vlagatelju je 20. april," je povedal finančni minister, saj vlada zasleduje cilj ohranitve deleža 25 odstotkov in eno delnico v NKBM, Zavarovalnici Triglav in NLB.

Šušteršič je dejal, da je cilj, da država za dokapitalizacijo NLB neposredno ne prispeva niti evra iz proračuna, možno doseči. Na vprašanje glede objavljenega razpisa za predsednika uprave NLB pa je odgovoril, da ga to ni presenetilo, čeprav ni bil usklajen z vlado.

Komentarjev 2
  • privat 19:39 29.februar 2012.

    No zdaj ste pri koritu in davkoplačevalci bojo vsako vašo željo plačali...će ne zdaj pa čez tisoč let!! Uživajte v deželi maloumih...

  • tralala 14:52 29.februar 2012.

    Kot vedno, nas imate za norca. Prekleto dobro se zavedamo, da bo potrebno varčevati, žal samo na naših, delavskih plečih. Vaše debele riti, sijoče pleše in laži, bodo ostale.....nekaznovane.