Slovenija
23 ogledov

Čakajo kar dve leti

Za bolnike, ki potrebujejo nujno obravnavo, je trenutno edina hitra pot rešitve Žurnal24 main
V ponedeljkovi primorski izdaji Žurnala24. Izolska bolnišnica. Čakalna doba za revmatološko ambulanto 730 dni. Vodstvo za pomoč zaprosilo ministrstvo.

“Večkrat smo že opozorili na ta problem. Ne samo v Izoli, tudi nekatere druge bolnišnice niso primerno pokrite z revmatologi. Zato so čakalne vrste na pregled ponekod izjemno dolge,” je dejal Andrej Gregorčič, podpredsednik Društva revmatikov Slovenije.

Na pomanjkanje nas je opozorila bralka, ki že dlje čaka na pregled v Splošni bolnišnici Izola (SBI). Po podatkih, ki jih ima SBI objavljene na svoji spletni strani, je čakalna doba za revmatološko ambulanto pri njih kar 730 dni.

Zdravnica je zbolela
“V SBI imamo nesrečo, da je zdravnica, ki je obravnavala bolezni veziva, zbolela, žal pa je bila edina usposobljena za vodenje bolnikov s sistemskimi boleznimi,” je pojasnil Jani Dernič, direktor SBI.

Kot je povedal, problem ni nov in vodstvo bolnišnice je v preteklosti iskalo pomoč pri drugih izvajalcih, predlagalo razpise specializacije iz revmatologije. Razpisi za prosto delovno mesto internista s poudarkom za področje revmatologije pa so bili neuspešni.

Pomoč na ministrstvu
Od leta 2009 je v izolsko ambulanto dvakrat na teden prihajal zdravnik Aleš Ambrožič iz ljubljanskega kliničnega centra, od letošnjega poletja pa so sodelovanje prekinili zaradi njegove preobremenitve.

Dernič je poudaril, da jim je že pred tem uspelo k sodelovanju privabiti revmatologa iz Celja, ki prihaja v povprečju enkrat na mesec, oktobra pa se je mlada zdravnica vključila v program specializacije iz revmatologije.

“Zaradi problemov smo se že septembra povezali z ministrstvom za zdravje in predlagali pomoč pri reševanju problema,” je dodal Dernič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.