Slovenija
44 ogledov

Čakajo najhujše

Narasle vode v Kostanjevici na Krki
1/2
Jerca Božič Kranjec
Ob grozečih napovedih s strahom spremljali naraščanje Krke. Domov nočejo zapustiti.

"Ves čas opazujem reko, pred očmi pa se mi vrtijo prizori, ko smo imeli v lokalu vode do kljuke na vratih, ko sem se zbudila v mokri postelji, ko je bilo vse pohištvo uničeno, ko je voda nosila miši, podgane in kače," nam je popoldne, ko se je Krka že dotikala hiše, pripovedovala gostilničarka Sonja Stanič. Prav takrat je k njej pristopil eden od predstavnikov civilne zaščite, ki so obveščali ljudi na kostanjeviškem otoku, naj začnejo reševati imetje.

Podobno kot leta 2010

"Ponoči bo stanje zelo resno. Napovedi Agencije RS za okolje so, da bo vodostaj Krke podoben kot septembra 2010, ko je bilo v hišah na otoku skoraj meter vode," je povedal Robert Zagorc, poveljnik kostanjeviške civilne zaščite. V osnovni šoli so sicer pripravili krizni center, a iz takratnih izkušenj vedo, da ljudje domov nočejo zapustiti.

Cesta že zalita

Krka na otok pride, ko vodostaj v Podbočju doseže 360 centimetrov, pri 420 centimetrih pa lahko bo besedah Zagorca pričakujejo, da bo voda zalila približno polovico hiš. Ob 20. uri so v Podbočju namerili 361 centimetrov, a je reka še naraščala. Kot nam je povedala domačinka Eli Jordan, je voda že zalila polovico ceste, a hiš še ni ogrozila. Največji pretok naj bi dosegla med 23. uro in polnočjo.

Ljudje trepetajo

"Nekajkrat je letos že grozila, a tokrat so napovedi najslabše. Začeli bomo umikati pohištvo, prav dosti pa ne moremo storiti, saj voda pride skozi tla in odtoke," je dejala Milan Haralovič. Podobne besede smo slišali še pri številnih domačinih. "Od takrat ničkolikokrat ponoči iz strahu pred vodo bežim z oblačili v naročju. Bog ne daj, da se ponovi!" je v solzah dodala Jordanova.     

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.