Slovenija
15988 ogledov

Čakajo nas trije prodori mrzlega zraka, tudi sneg

Zima
Kakšno bo vreme do sredine januarja?

Vremenoslovci za danes napovedujejo sprva delno jasno vreme, popoldne pa se bo oblačnost postopno povečala. "Zvečer in ponoči bo predvsem v vzhodni in osrednji Sloveniji občasno rahlo snežilo," pišejo pri Agenciji za okolje. "Marsikje bo pihal okrepljen severni veter, ki bo proti večeru počasi slabel. Najvišje dnevne temperature bodo od -2 do 3, na Goriškem in ob morju okoli 6 stopinj Celzija."

Jutri dopoldne bo delno jasno, popoldne pa se bo spet pooblačilo in zvečer ter v noči na soboto bo v vzhodni in deloma osrednji Sloveniji možno rahlo sneženje. "Na Primorskem bo zjutraj in dopoldne prehodno zapihala šibka burja, sicer pa bo veter popoldne postopno ponehal," pišejo pri Arsu. "Najnižje jutranje temperature bodo od -9 do -3, ob morju okoli 0, najvišje dnevne pa od -4 do 2, na Goriškem in ob morju do 6 stopinj Celzija."

Opozorilo Arsa

Najmočnejši sunki severnega vetra bodo lahko danes zjutraj in dopoldne predvsem ponekod v severnem delu Slovenije še presegli hitrost 70 km/h.

V soboto in nedeljo bo spremenljivo do pretežno oblačno in večinoma suho vreme.

"Nad Egejskim morjem je nastalo območje nizkega, nad zahodno polovico Evrope pa vztraja obsežno območje visokega zračnega tlaka," razlagajo pri Arsu. "Z močnimi severnimi višinskimi vetrovi priteka k nam dokaj mrzel zrak."

Modelska napoved za deset dni | Avtor: Arso Arso

Od 6. do 11. januarja bodo naši kraji pod vplivom obsežnega območja visokega zračnega tlaka s središčem nad zahodno Evropo, ki bo sredi prihodnjega tedna prehodno oslabelo. "V višinah bodo nad našimi kraji prevladovali vetrovi severnih smeri, le v sredo bo prehodno zapihal zahodni do jugozahodni veter," razlagajo pri Arsu. "Nadaljevalo se bo spremenljivo oblačno, a povečini suho vreme. Temperature bodo letnemu času primerne."

Kakšne so možnosti za sneg?

Pri vremenskem portalu Ciklon.si, kjer objavljajo srednjeročno vremensko napoved, napovedujejo, da bo prva polovica januarja precej mrzla. "Ledeno mrzel zrak je prodrl do nas in temperatura v višinah strmo pada, povsem drugače kot v lanskem januarju," pišejo pri vremenskem portalu Ciklon. "Nismo jasnovidci, da bi videli, ali bomo imeli od teh mrzlih prodorov tudi pri nas snežne padavine, kot jih bodo imeli v prihodnjih dneh v Avstriji. Je pa jasno, da mora biti prodor dovolj zahodno, da pademo pod južni zračni tok z genovskim ciklonom."

Napovedujejo, da bo preostanek tega tedna spremenljivo vreme s precej močnim severnim vetrom in občasnim rahlim sneženjem, zlasti nad vzhodno polovico Slovenije. "Jutra bodo mrzla, najbolj mrzlo bo verjetno v petek in soboto, ko bodo najnižje temperature tudi na obali lahko pod ničlo, občutek mraza pa bo zaradi vetra še večji," še pišejo pri Ciklon.si. "Po prvem prodoru nas bo v ponedeljek dosegla nova pošiljka mrzlega zraka in okoli 10. januarja še tretja."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • brenda 17:40 03.januar 2019.

    Mesečno delam s polnim delovnim časom za več kot 7 $. Neprestano sem slišala, da mi drugi govorijo, koliko denarja lahko vložijo na spletu, zato sem se odločil, da ga preučim. No, začel sem z njim in spremenil življenje. ➨➨➨➨➨➨ www.WebJob33.Com

  • sam50 09:50 03.januar 2019.

    A so spet vremenoslovci povzeli tuje strokovnjake vremena,ki so nam že oktobra napovedovali ledeni obroč preko cele Evrope ???? Še za naslednji dan ne znate napovedati nekaj za sigurno,ne pa za par mesecev naprej...