Slovenija
19 ogledov

Čakajo odgovore vlade

Branimir Štrukelj Žurnal24 main
Po besedah Branimirja Štruklja, predsednika Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije, bo morala vlada odgovoriti na nekaj vprašanj.

Konfederacija sindikatov javnega sektorja je na današnjem sestanku sklenila, da bo na vlado naslovila vprašanja glede plač v javnem sektorju. Kot je dejal Branimir Štrukelj, pričakujejo, da bodo odgovore dobili jutri po seji vlade. Svoja stališča bodo predstavili tudi ministrici za javno upravo Irmi Pavlinič Krebs.

 

Dvomi, da bo podpisano
"Vsaj kar se tiče sindikata veterinarjev se podpisa aneksa ne bomo udeležili, ker je aneks enak kot tisti, ki so nam ga ponujali nekaj dni nazaj," je dejal sindikalist Janez Posedi.

V prihodnje bo treba razmisliti "kaj se je dogajalo, zakaj se je dogajalo, ker drugače bomo težko dobre rešitve iskali naprej," opozarja Posedi.

Sam sicer dvomi, da bodo danes zbrali zadostno število podpisnikov, da bi se lahko uveljavila koletktivna pogodba.

V primeru, da do podpisa ne bo prišlo, pričakujejo, da bo vlada kolektivno pogodbo spoštovala. Pričakuje tudi, da bo vlada čim prej predstavila novo plačno reformo. "Vsekakor pa ne pričakujem, da bodo kršili sporazum o stavkovnih zadevah in da bodo konstruktivno pristopili k iskanju rešitev za četrto četrtino," je zaključil Posedi.

Zadošča že manjšina

Novela zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki je začela veljati v soboto, omogoča veljavnost aneksa tudi z manjšim številom sindiaktov. Ti bodo morali z izjavo, na kateri je razvidno število njihovih članov, dokazati, da zastopajo vsaj 40 odstotkov zaposlenih v javnem sektorju.

Vlada si obeta, da bodo zadostovali podpisi sindikatov, ki so enkrat že pristopili k podpisu. Preostali sindikati so aneksu in dogovoru doslej odrekali podporo. Ključno razhajanje ostaja pri tretji četrtini odprave plačnih nesorazmerij.

Če bi do sklenitve aneksa prišlo, bodo legitimnosti tega zagotovo oporekali, pravi Jakob Počivavšek iz Pergama. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.