Slovenija
35 ogledov

Čakajo tudi tri leta

Tzlepotazdravje 03.12.10, krcne zile, operacija, foto: shutterstock Shutterstock
Na zdravstvene storitve ponekod čakate več let, drugod pridete na vrsto takoj.

"Opozarjamo na dolge čakalne dobe pri artroplastiki kolena (517 dni), ortopedski operaciji rame (433 dni) in artroplastiki kolka (375 dni)," pravijo na inštitutu za varovanje zdravja (IVZ). V aprilskem poročilu o čakalnih dobah ugotavljajo, da se na artroplastiko kolena najdlje čaka v novomeški bolnišnici – 1.157 dni oziroma več kot tri leta –, v slovenjgraški bolnišnici pa denimo dva meseca.

Velike razlike pri storitvah

Za artroplastiko kolka pacienti v Splošni bolnišnici (SB) Murska Sobota čakajo skoraj dve leti, v SB Slovenj Gradec pa dober mesec.

Za druge posege na perifernem ožilju je čakalna doba v SB Celje eno leto, v Mednarodnem centru Medicor pa bi prišli na vrsto takoj. Za terapevtsko artroskopijo morajo bolniki v SB Novo mesto čakati 483 dni, v SB Trbovlje pa pridejo na vrsto takoj.

"Najdaljša dopustna čakalna doba je spoštovana, saj je za določeno zdravstveno storitev pri vsaj enem izvajalcu mogoče najti čakalno dobo, ki je znotraj postavljenih meja," so sklenili na IVZ.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.