Slovenija
19 ogledov

Čakalna lista ostaja

Vrtec Iztok Golob
Vrtci. Zasebniki naj bi omilili prostorsko stisko. Več kot 80 otrok brez varstva.

Kranj. Več kot 80 otrok prvega starostnega obdobja bo 1. septembra ostalo pred vrati kranjskih vrtcev. Seznam čakajočih se bo med šolskim letom povečal na skoraj 200. Kranjska mestna uprava za zdaj napoveduje en dodaten oddelek, bo pa jutri v Kranju odprl vrata nov zasebni vrtec.

Pripravljajo strategijo

Kranjski mestni upravi je od spomladanskega vpisa uspelo odpreti osem novih oddelkov. Med šolskim letom načrtuje še enega v Besnici, drugih kratkoročnih ukrepov pa ni pričakovati. “Dodatne kapacitete bomo poskušali pridobiti z razpisom koncesije. Dogovarjamo se z več interesenti,” so zapisali. Pripravljajo tudi strategijo razvoja otroškega varstva do leta 2020, na podlagi katere bodo ugotavljali, kje so največje potrebe.

Pri dobri teti

Med resnimi kandidati za pridobitev koncesije je zavod Pri dobri teti. Na Partizanski cesti 10, lučaj od nekdanje ekonomske šole, je med počitnicami uredil dva oddelka za prvo starostno obdobje. Otroci bodo prvič v varstvu jutri. “V zavodu je na voljo 24 mest. Za zdaj jih je zasedenih osem,” pravi ustanoviteljica in direktorica zavoda Jana Fleišer.

Varstvo v zavodu Pri dobri teti za zdaj stane 380 evrov, si pa prizadevajo pridobiti status zasebnega vrtca, kar pomeni pravico do občinske subvencije, s katero bi se cena izenačila s tisto v javnih vrtcih. Fleišerjeva upa, da bodo v razvid ministrstva za šolstvo vpisani do konca leta, s čimer bi se odprla tudi pot za pridobitev občinske koncesije. Sicer pri zavodu ponujajo tudi popoldansko in sobotno varstvo (ura stane od tri do pet evrov), razmišljajo pa še o dopolnitvi ponudbe z varstvom na domu.

Komentarjev 1
  • Stefka 08:11 31.avgust 2011.

    Širite napačne informacije - število čakajočih otrok na seznamu za prvo starostno obdobje je namreč 254 otrok in ne 80, kar lahko preverite na povezavi: http://www.kranj.si/podrocje.aspx?id=82.