Slovenija
60 ogledov

Čakalne dobe po stavki zdravnikov

zdravstvo Saša Despot
Kljub temu, da so zdravniki polovico novembra stavkali, se čakalne dobe v zdravstvu niso podaljšale. Celo več, število bolnikov, ki čakajo na zdravstvene storitve, se je v času stavke, zmanjšalo.
Na specialistične preglede je 1. decembra čakalo 11 500 pacientov, kar je pomeni 2100 oziroma 1,8 odstotka manj kot 1. novembra. To kaže poročilo o čakalnih dobah, ki ga vsak mesec pripravi Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).
Nad dopustno dolgo na prvi ambulantni pregled je po zdravniški stavki, ki je v mesecu novembru trajala dva tedna, čakalo okoli 13 500 pacientov, kar je okoli tisoč pacientov, oziroma 6,7 odstotka manj, kot mesec pred tem.
Na 48 izbranih zdravstvenih storitev je čakalo 106 700 pacientov, kar je 1380 oziroma 1,3 odstotka

manj kot v začetku novembra. Za tri odstotke se je zmanjšalo število tistih pacientov, ki čakajo nad dopustno mejo.

Najdaljše čakalne dobe so še vedno v revmatologiji, kjer je na prvi pregled treba čakati povprečno 343 dni, kar je šest dni manj, kot mesec pred tem.

čakalne dobe december 2016 | Avtor: NIJZ NIJZ

čakalne dobe november 2016 | Avtor: NIJZ NIJZ











 

Primerjava z lanskim letom: Na zdravstvene posege čaka 17 tisoč bolnikov več 

V primerjavi z lanskim 1. decembrom pa so se čakalne dobe bistveno podaljšale. V zadnjem letu je tako  število čakajočih za prvi ambulantni pregled naraslo za več kot pet tisoč, nad dopustno dolgo pa je 1. decembra čakalo skoraj tri tisoč več bolnikov kot 1. decembra lani.

Še bolj so se čakalne dobe podaljšale pri zdravstvenih storitvah. 1. decembra letos je na zdravstvene storitve čakalo 17 tisoč več bolnikov kot lani ob tem času, nad dopustno čakalno dobo jih je čakalo skoraj 11 tisoč več kot lani.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • wester62 17:45 31.december 2016.

    ne bi smelo imeti ,a je žal tudi koštrun to trdil,da bodo čakalne dobe manjše če jih bodo bolje plačali in resnica je drugje.

  • Avatar Leon
    Leon 08:53 31.december 2016.

    Kljub temu, da so zdravniki polovico novembra stavkali, se čakalne dobe v zdravstvu niso podaljšale. Celo več, število bolnikov, ki čakajo na zdravstvene storitve, se je v času stavke, zmanjšalo.Seveda se je zmanjšalo število čakajočih ,ker so jih premestili na ...prikaži več Žale in ostala slovenska pokopališča . Seveda nihče ne vodi te statistike .

  • Božidar Dinič 19:06 30.december 2016.

    kdor čaka dočaka