Slovenija
20 ogledov

Čakalnih dob ni na spletu

V mariborski bolnici se na kardiološki ultrazvok čaka 390 dni, na operacijo raka Žurnal24 main
Zdravljenje. Zaradi predolgega čakanja letos v tujino prvi pacient sploh.

Obljuba. Danes smo na spletu zaman iskali, kakšne so trenutno čakalne dobe za 27 najpogostejših zdravstvenih storitev.

Obsevanje v tujini
Zdravstvena blagajna. Letos so sploh prvič odobrili povračilo stroškov zdravljenja v tujini zaradi predolgih čakalnih dob. Šlo je za obsevanje rakave bolnice. Lani so dobili sedem vlog in vse zavrnili kot neutemeljene.

Da bodo podatki objavljeni najpozneje do konca septembra, so na ministrstvu za zdravje (MZ) napovedali že maja, ko so v javno razpravo poslali pravilnik o najdaljših dopustnih čakalnih dobah za posamezno zdravstveno storitev. Zdaj kupujejo čas z izgovorom, da pravilnik, ki je med tem že začel veljati, določa, "da morajo izvajalci zdravstvenih storitev podatke o najkrajših čakalnih dobah na Inštitut za varovanje zdravja RS (IVZ) posredovati do 1. januarja". Nato pa bo, sodeč po istem pravilniku, minil še en mesec, preden bodo na spletni strani IVZ ti podatki javno dostopni.
 
Nova obljuba
So nam pa z ministrstva poslali novo obljubo, in sicer da "bodo v naslednjih dneh objavili avgustovsko poročilo izvajalcev", in pojasnili, da minister Dorijan Marušič od zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) v ponedeljek pričakuje poročilo.

Na ZZZS pa so nam potrdili, da ima zavarovanec pravico do zdravljenja v tujini tudi, če so čakalne vrste doma nerazumno dolge. Ker podatkov o čakalnih dobah ni oziroma jih vsaka bolnišnica vodi po svoje, je uveljavljanje te pravice skoraj nemogoče.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.