Slovenija
10 ogledov

Čakanje v nedogled

JSS MOL je v Celovških dvorih doslej oddal 297 neprofitnih najemnih stanovanj od Žurnal24 main
Celovški dvori. V nobeni odločbi ali zakonu ni zapisano, kdaj se lahko najemniki ali kupci vselijo.

"V odločbi o dodelitvi stanovanja v Celovških dvorih ni nikjer zapisano, kdaj se bomo lahko vselili. Najprej so nam okvirno povedali, da bo to konec decembra, potem januarja, pa februarja ..." je agonijo čakanja opisala ena od upravičenk do neprofitnega najemnega stanovanja.

Grozi ji, da bo na cesti
Njena težava je še toliko večja, ker zdaj z dvema otrokoma živi v stanovanju, kjer ji je najemodajalec postavil rok, da se mora izseliti do konca julija. "Čeprav tega nisem podpisala, me je strah, da me bo takrat vrgel na cesto, če se še ne bomo mogli preseliti. Sploh nočem razmišljati o tem groznem scenariju," je povedala bodoča stanovalka Celovških dvorov, ki se ni želela izpostaviti z imenom. Dodala je, da občasno vpraša, kdaj bodo stanovanja vseljiva, a ji nihče ne more dati zagotovila o novem roku, neuradno pa je slišala, da bodo vseljiva poleti.

Nič dodatnih stanovanj
Penali. Ker Vegrad MOL in JSS MOL ni pravočasno predal 269 stanovanj, na današnji dan penali znašajo že 1,36 milijona evrov. Po besedah Jožke Hegler, direktorice JSS MOL, se Vegrad ne strinja, da bi na račun penalov pridobili še kakšno stanovanje, zato za zdaj zadržujejo kupnino iz zadnjih tranš, za plačilo katerih je pogoj pridobljeno uporabno dovoljenje in vpis v zemljiško knjigo.

Nobenih informacij
Podobne težave ima kupovalka Vegradovega stanovanja, ki so ji prav tako rekli, da se bo lahko vselila na začetku leta. Tudi nje nihče ne obvešča o spremembah vselitvenih rokov. "Vse, kar vemo, preberemo v medijih," je povedala in dodala, da sta s partnerjem enkrat že morala zamenjati najemniško stanovanje, ker sta mislila, da se bosta že lahko vselila v novo. Zdaj morata v novem najemniškem stanovanju plačevati za dva meseca vnaprej, saj noben lastnik ne želi podaljševati pogodbe za en mesec.

Roka v zakonu ni

Jožka Hegler, direktorica Javnega stanovanjskega sklada (JSS) Mestne občine Ljubljana (MOL), je zagotovila, da rok za dodelitev neprofitnih najemniških stanovanj ni zakonsko opredeljen, da pa v vsakem razpisu okvirno napovedo, kdaj bodo stanovanja vseljiva. Na 13. razpisu so tako napovedali, da bodo vseljiva predvidoma konec lanskega leta, saj naj bi prvih 150 stanovanj v Celovških dvorih prevzeli konec decembra, vendar to ni bilo možno, ker Vegrad še ni dobil uporabnega dovoljenja.

Heglerjeva je ob tem dodala, da so decembra v javni objavi dokončnega seznama upravičencev objavili, da se bodo stanovanja letos dodeljevala postopoma po vrstnem redu glede na mesto uvrstitve po posameznih seznamih, odvisno od števila članov gospodinjstva in velikosti razpoložljivih stanovanj. Po njenem mnenju so dobitniki stanovanj seznanjeni z roki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.