Slovenija
23 ogledov

Cariniki odkrili ponarejene vinjete

Letna vinjeta za 2011. (Foto: Dars) Žurnal24 main
Cariniki so v koprski luki v zabojniku odkrili več kot štiri tisoč ponarejenih avtocestnih vinjet.

Pri podrobnejšem pregledu zabojnika, ki je v Luko Koper prispel iz Kitajske v začetku maja, so cariniki odkrili več nepravilnosti. Kot so danes sporočili s carinske uprave, je bil v pošiljki prijavljen 301 karton motornih žag, ki so bile namenjene prejemniku blaga v Avstriji. Zabojnik so med preverjanjem slikali z mobilnim rentgenom, ki je pokazal nepravilnosti.

Cariniki so zato opravili podroben fizični pregled blaga in v kartonih poleg motornih žag našli še tri tovorke gumijastih čolnov z deli in en karton s 4.376 letnimi slovenskimi avtocestnimi vinjetami. Zaradi suma, da so vinjete ponarejene, so jih predali kriminalistični službi Policijske uprave Koper. Preiskava je potrdila, da so najdene vinjete ponaredki.

Letos oglobili 1536-krat

Mobilni oddelki Carinske uprave RS in cariniki na mejnem prehodu Obrežje, ki je neposredno povezan z avtocesto, so v letošnjem letu do 20. julija izdali 1.536 plačilnih nalogov. Naloge so izdali zaradi neuporabe ali nepravilne uporabe vinjet, med katerimi je bil tudi en ponaredek.

V letu 2010 so pooblaščene uradne osebe carinske službe izdale 6.386 plačilnih nalogov zaradi kršitev Zakona o javnih cestah in odkrile 27 primerov uporabe ponarejenih vinjet.

Komentarjev 2
  • jst 17:43 21.julij 2011.

    Sam glede na to kako je AC na slovenskem urejena oziroma neurejena(gradbišča, vsake 2km nova omejitev 80km/h zaradi dela na cesti, cestninske so še zmeraj postavljene, cesta ponekod brez uporabnega dovoljenja, pa luknjasta kot sveže preorana niva,,...) tko da je ...prikaži več ta letna vinjeta res veliko predraga.

  • VERITA 14:11 21.julij 2011.

    Bravo Kitajci, uspe vam pa res vse. Zanimivo bi bilo samo vedeti, kdo je naročnik!