Slovenija
32 ogledov

Cariniki z meje na vse ceste

Slovenija 27.09.10, carina, cariniki, pregledi, mejni prehod, stavka, gruskovje, Nik Rovan
Carinikov julija ne bo več na mejnih prehodih s Hrvaško. Carinska služba bo še naprej nadzorovala blago, pobirala trošarine in podobno.


Potovanje na in iz Hrvaške bo z julijem, ko bodo Hrvati vstopili v Evropsko unijo (EU), "močno olajšano", so sporočili iz carinske uprave. Ne bo več pregledov blaga, vozil in prtljage, ne bo več nadzora nad prenosom hišnih živali, rastlin, živil; omejitve in prepovedi bodo veljale le za droge, psihotropne snovi, orožje, strelivo, pirotehnična sredstva in predmete kulturne dediščine.

Slovenci ob nakupu blaga na Hrvaškem ne bodo več upravičeni do vračila DDV, enako bo veljalo za Hrvate, ki bodo blago kupili v EU.

Fizična oseba bo lahko v Slovenijo iz Hrvaške prinesla 800 cigaret, 200 cigar, kilogram drobno rezanega tobaka, deset litrov žganja, 90 litrov vina in 110 litrov piva, ne da bi za to plačala trošarino, a le če bodo ti namenjeni njeni lastni uporabi. Trošarine ne bo treba plačati za pogonsko gorivo v rezervoarjih vozil, za druge energente, nabavljene na Hrvaškem, pa jo bo treba plačati v Sloveniji.

Nadzor po vsej državi

Cariniki, ki bodo do julija delali na mejnih prehodih, bodo nato močno kadrovsko okrepili carinske mobilne oddelke. Ti lahko kjerkoli po Sloveniji ustavijo vaše vozilo, ga preiščejo, vas legitimirajo, pregledajo blago in dokumente, preverijo gorivo, vinjeto ali celo opravijo osebni pregled.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.