Slovenija
8 ogledov

Čas imate le še danes

86 evrov subvencije na mesec so lani od občin in države v povprečju dobili najem Žurnal24 main
Fizične osebe, ki so lani drugim fizičnim osebam oddajale v najem premično ali nepremično premoženje, imajo le še danes čas, da te prihodke prijavijo davčnemu organu.

Napoved za odmero akontacije dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja v najem morajo zavezanci, ki so v letu 2013 fizičnim osebam oddali v najem premično ali nepremično premoženje oziroma so navedeno premoženje oddajali v najem zunaj Slovenije, oddati na pristojni davčni urad na predpisanem obrazcu osebno ali po pošti. Napoved je mogoče oddati tudi elektronsko prek sistema eDavki.

Obrazec je nov

Obrazec je letos nov in je objavljen na spletni strani davčne uprave, na voljo pa je tudi na vseh davčnih uradih. Novost je tudi, da gre za dokončen davek, kar pomeni, da se prejetih najemnin ne všteva več v letno dohodninsko osnovo. Normirani stroški po novem znašajo 10 in ne več 40 odstotkov.

Tudi letos napovedi niso dolžni vložiti zavezanci, ki so dosegli dohodek iz najema skupnih prostorov v večstanovanjskih stavbah (denimo hišniških stanovanj) prek upravnikov. Akontacijo dohodnine je moral namreč za prejemnika dohodka izračunati, odtegniti in plačati upravnik večstanovanjske stavbe.

Globe od 250 do 15.000 evrov

Če zavezanec ne vloži davčne napovedi ali z vložitvijo zamudi, je predvidena globa v višini od 250 do 400 evrov. Z globo od 400 do 15.000 evrov pa se kaznuje za prekršek posameznik, če v davčni napovedi navede neresnične, nepravilne ali nepopolne podatke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.