Slovenija
28 ogledov

Čas je, da nekdo obračuna s smetmi

kolumnisti 06.04.11 Tjasa Pureber, foto: nik rovan Nik Rovan
Medsebojno prelaganje odgovornosti med državo in občinami se bo moralo končati.

Ko smo pred slabim letom prvič naredili seznam, kam so občine predlanskim vozile svoje komunalne odpadke, je bil veliko manj konfuzen kot letošnji. Predvsem zato, ker vanj tako kot letos nismo vključili odlagališč, ki so zaradi nepridobitve okoljevarstvenega dovoljenja zaprla svoja vrata. Letos je slika veliko bolj kaotična, a prav to dokazuje, da v državi vlada popolna zmeda glede odlaganja odpadkov. Pretvarjanje občin, da se operejo odgovornosti, če na razpisu zmaga najcenejši ponudnik, je po eni strani razumljivo, a to še ne pomeni, da je sprejemljivo. Dokler imajo občine odgovornost, da skrbijo za odlaganje odpadkov, morajo imeti v mislih tudi ekološko perspektivo. Vožnja kamionov s smetmi po državi gor in dol pač ni najboljša rešitev.

Odločitev. Seveda imajo občine na razpisih do neke mere vseeno zvezane roke, zato bi bilo nujno, da se neha pretvarjati tudi država in sprejme smiselno rešitev, ki bo omejila smetarsko popotovanje od Obale do Prekmurja in od Gorenjske do Dolenjske. Še posebno v času, ko dejavno razmišlja o ukinitvi manjših občin, ki že ob zdajšnjem financiranju le stežka najdejo dovolj denarja, da izpolnjujejo vse svoje funkcije, tudi glede odpadkov. Verjetno bi regionalna omejitev odlaganja odpadkov v kombinaciji z večjim ločevanjem lahko bila smiselna. Ob pogoju, da se na prste stopi tudi tistim, ki prebivalcem za odvoz smeti prevečkrat računajo več, kot so ti sposobni plačati.

Komentar se nanaša na članek Smetarski turizem se nadaljuje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.