Slovenija
4 ogledov

Čas je, da se uzakoni možnost izbire

Razlika v ponudbi homeopatskih zdravil v lekarnah pri nas ali v Avstriji in Italiji spominja na “dobre stare čase socializma”.

Nataša Čepar | Avtor: Barbara Milavec Barbara Milavec
“Ma, jaz v to ne verjamem,” se večkrat sliši pripomba, ko pogovor nanese na homeopatijo. Nekateri imajo celo predstavo o homeopatih kot šarlatanih, ki se poskušajo okoristiti na račun naivnih ali obupanih bolnikov. Dejansko pa naj bi se s to metodo zdravljenja ukvarjali zdravniki, ki imajo ustrezna dodatna znanja s tega področja. Za homeopatijo se največkrat začnejo zanimati kronični bolniki, ki jim uradna medicina ne more več pomagati. V zadnjem obdobju se homeopatska zdravila precej pogosto uporabljajo tudi za blažitev bolezenskih in drugih težav malčkov, saj nimajo negativnih stranskih učinkov.

Stroka. Ne želim polemizirati z zdravniško stroko, ki v Sloveniji zavrača homeopatijo kot uradno metodo zdravljenja, a je vseeno težko iti mimo tega, da smo edina država v EU, ki predvideva odvzem licence zdravniku, če se je poslužuje. Pri Zdravniški zbornici Slovenije so sicer povedali, da se bodo homeopatiji v bližnji prihodnosti podrobneje posvetili in pretehtali različne argumente. Prej ali slej bomo najverjetneje sledili evropski praksi. Nekoga morda homeopatija ne bo nikoli prepričala, saj naj bi primanjkovalo dokazov za njeno znanstveno potrditev. Prav pa bi bilo, da bi imeli bolniki možnost izbire. To, da se s homeopatijo ukvarja zdravnik z licenco, ima zagotovo večjo težo, kot če je njegova strokovnost prepuščena pacientovi presoji. Poleg tega razlika v ponudbi homeopatskih zdravil v lekarnah pri nas ali v sosednjih Avstriji in Italiji spominja na “dobre stare čase socializma”.

Komentarjev 4
  • mph 08:19 13.marec 2013.

    Še en zanimiv link vezan na to nagrado, ki še naprej čaka in čaka ... in denar je dejansko na računu. http://www.bbc.co.uk/science/horizon/2002/homeopathy.shtml

  • mph 08:15 13.marec 2013.

    A, ja, mimogrede, 1 milijon $ je še vedno neizplačan po tolikih letih, toliko je namreč uradna cifra za nagrado prvemu, ki uspe dokazati delovanje homeopatije.

  • mph 08:13 13.marec 2013.

    Homeopatija ne deluje, ker pač ne more delovati. Če pa vam pomaga pri sreči zajčja šapica na ključih, pa vam bo morda pomagala tudi homeopatija. Veliko bolezni je na psihični bazi in v takih primerih "pomaga", kot pomaga biti prepričan, ...prikaži več da je sladkorna kocka neko novo čudežno zdravilo. Prepričane sicer ne pomaga prepričevati, če pa koga zanima, pa naj si malo pogoogla ali v youtubeu poišče kakšen prispevek Jamesa Randija na temo homeopatije (npr. james randi homeopathy). Vam bo vse jasno. Ampak je pa imel Einstein prav glede samo dveh neskončnih stvari, pri čemer za eno od teh ni bil povsem prepričan. Tukaj pač ni pomoči.