Slovenija
69 ogledov

"Čas je za spremembo"

Kandidatka za županjo Mestne občine Celje poudarja, da Celje države ne bo zalaga Žurnal24 main
Andreja Rihter. Poslanka in nekdanja ministrica – kandidatka SD za županjo Celja.

Ali bi kot županja poročali istospolne partnerje?
Spoštovanje različnosti, spremembe vrednot in načina življenja je naš vsakodnevni sopotnik.

Za županjo se boste potegovali prvič. Je to prednost ali še večja odgovornost?
Zlasti velika odgovornost. Ljudje so pozorni na obljube, ki jih daš, predvsem pa ne smeš izrabiti njihovega zaupanja, sicer si ga težko znova pridobiš.

Od profesorice do poslanke
Andreja Rihter. Magistra zgodovinskih znanosti, ki se je po končanem študiju zgodovine in sociologije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani zaposlila na celjski gimnaziji, pozneje pa kot kustosinja v muzeju novejše zgodovine, ki ga je tudi vodila. Leta 2000 je bila v času vlade Janeza Drnovška imenovana za ministrico za kulturo. Je tudi mestna svetnica in poslanka stranke SD v državnem zboru.

Iz krajevnih skupnosti opozarjajo, da se počutijo zapostavljene.
Skupaj s krajani bomo pripravili program nujnih komunalnih del v njihovih okoljih in ga dosledno izvajali. Četrtim in krajevnim skupnostim pa dali večjo avtonomijo v obliki finančne podpore in širših pristojnosti.

Črpanje iz kohezijskih skladov je nujno, če želimo rešiti poplavno (ne)varnost Celja. Bi vi posodili denar državi, če bi bilo to nujno?
Države pa res ne bomo zalagali, kvečjemu nasprotno. V občini zelo veliko ljudi potrebuje neposredno socialno pomoč, in to takoj. Konec je odlašanja in sprenevedanja o naših vodotokih.

Brezposelnost je v Celju višja od slovenskega povprečja. Kje vidite potencial za morebitna nova, kakovostna delovna mesta?
Skupaj z gospodarstveniki je treba pripraviti strateški načrt razvoja mesta. Z mednarodnimi povezavami in dejavno gospodarsko diplomacijo bomo pritegnili tuje poslovne partnerje, ki bodo delovni proces plemenitili z znanjem naših ljudi. Lokalno bomo združili z globalnim. Želimo razvoj, ki bo služil ljudem. Zagotoviti pa je treba tudi štipendijsko shemo za mlade in jih tako obdržati v Celju.

Mnogim se zdi reorganizacija občinske uprave nujna. Bi vi odpuščali?
Najprej je treba preveriti, ali imajo vsi jasna in konkretna navodila za svoje delo. Trenutno občina, tako beremo, zaradi neučinkovitosti nekaterih uradnikov zaposluje nove ljudi. Narobe svet.

Čas je za Celje, za naše skupne cilje. In čas je za spremembo na čelu naše mestne občine.
Andreja Rihter

Bili ste ministrica za kulturo; bi zato Celju na tem področju dali še večji poudarek?
Vzpostavili bomo učinkovita promocijska orodja za večjo prepoznavnost mesta doma in po svetu. Opozarjati je treba na turistične bisere, ki jih premore naše mesto ob Savinji.

Kaj pričakujete od volitev?
Z volilkami in volilci bomo dosegli, da bo Celje socialni zgled v tej državi. Čas je za Celje, za naše skupne cilje. In čas je za spremembo na čelu naše mestne občine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.