Slovenija
21 ogledov

“Čas je za volitve”

“Čas je, da je konec s to neumnostjo neke občine Ankaran,” je dejal Boris Popovi Žurnal24 main
Zakon SLS o njeni ustanovitvi mrtev. Gregor Strmčnik: Ne bomo odnehali.

Čas je, da imamo demokratične volitve tudi v Kopru in da je konec s to neumnostjo neke občine Ankaran, ki bi obsegala pol Luke Koper in ki bi kar tako razdvojila italijansko manjšino. Demokratična država, kot je Slovenija, si ne sme privoščiti nespoštovanja ozimskih sporazumov in londonskega memoranduma ter neupoštevanja državne blaginje oziroma javnega interesa,” je včeraj po glasovanju parlamentarnega odbora za lokalno samoupravo komentiral koprski župan Boris Popovič. Predsednika državnega zbora Pavla Gantarja pa je pozval k razpisu volitev v Kopru.

"Ne bom poslušal nobenih pozivov, temveč se bom odločil na podlagi svojih pristojnosti. Pravica do volitev v Kopru seveda obstaja."
Pavel Gantar, predsednik državnega zbora

 

Osem za in osem proti

Odbor državnega zbora za lokalno samoupravo in regionalni razvoj včeraj z osmimi glasovi za in prav toliko glasovi proti ni podprl zakonskega predloga stranke SLS, s katerim bi se ustanovila občina Ankaran. Državni zbor je bil tako znova postavljen pred dejstvo, da se kot pred tremi tedni le seznani, da je tudi ta zakonodajni postopek končan.

Ocenjujemo, da se bo močno zapletlo. Če se lokalne volitve razpišejo v neskladju z odločbo ustavnega sodišča, torej da bi bili Ankarančani znova vpisani v imenik Mestne občine Koper, bo seveda ustavno sodišče takšen odlok nemudoma zadržalo in se vnovič vidimo v državnem zboru,” pa je napovedal Gregor Strmčnik, eden od pobudnikov za ustanovitev ankaranske občine. Odločen je, da ne bodo odnehali in da bo na koncu občina Ankaran ustanovljena.

V poslanski skupini SLS so zavrnitev predloga zakona o ustanovitvi občine Ankaran komentirali kot enega od največjih zločinov nad pravno državo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.