Slovenija
70 ogledov

"Čas ne celi ran"

(Foto: Nada Černič Cvetanovski)
1/11
Žurnal24 main
Jutri minevata dve leti od tragedije na Blanci, ko je Sava pogoltnila 13 življenj. Mama enega izmed ponesrečenih: "Živim s spomini." Vodja reševalcev: "Reševanje na Blanci danes učna snov."

Na gradbišču hidroelektrarne sta se 3. julija 2008 popoldne dva čolna s 14 ljudmi na krovu pri prehodu čez jez prelomila in potopila. Poleg poslanca in sevniškega župana Kristijana Janca so v nesreči utonili nekateri drugi predstavniki občine in lokalnega gospodarstva, rešila pa se je Jančeva soproga.

"V tolažbo so mi njegovi prijatelji"
Ob obletnici smo se pogovarjali z Berto Logar, nekdanjo ravnateljico, ki je v nesreči izgubila 35-letnega sina Aleša. "Veste, bila sem samohranilka, mati treh otrok. Umrli so mi vsi trije. Po nesreči sem si rekla, da bom poskušala to jemati tako, kot je, vendar se je oglašala tudi jeza. Kako je lahko do tega sploh prišlo, zakaj so se spustili po gradbišču," pravi Logarjeva, ki smo jo zmotili ravno pred odhodom na pokopališče.

Sevniški župan Srečko Ocvirk je pred jutrišnjo spominsko slovesnostjo na Blanci, ki bo ob 17.30, povedal, da v njihovi občini tragedija ni utonila v pozabo. "Dogodek je še vedno svež, ravno tako tudi spomin na ponesrečence. Spoštljiv spomin na te ljudi je ključna stvar, ki jo ohranjamo tudi še dve leti po dogodku in bo zagotovo prisoten še naprej."

"Živim s spomini na svoje otroke. Boruta sem izgubila pri treh mesecih, Maja je umrla po zlomu noge zaradi pljučne embolije. Aleš, ki me je zapustil zadnji, je bil poln življenja, bil je umetnik po duši. Tolažijo me njegove slike," pove Logarjeva in nadaljuje, da so ji v veliko pomoč njegovi prijatelji. "Mladi so veliko bolj pogumni, da se z mano o tem pogovarjajo, da z mano delijo spomine. Tudi povabijo me v svojo družbo," pravi in sklene, da čas ne celi ran, nauči pa nas živeti z njimi.

Učna snov za bodoče reševalce
Vladimir Ban, vodja reševalne akcije, nam je dve leti po tragediji povedal, da se je slovenska podvodna reševalna služba iz akcije predvsem veliko naučila. "Med drugim kupujemo opremo, ki je takrat nismo imeli, pa bi nam prišla prav, akcija pa je tudi učna tematika Uprave za zaščito in reševanje," pravi Ban in doda, da sodelujoči na akciji o njeni izvedbi predavajo učencem, pripadnikom sil reševanja in zaščite.

Glede spominov meni, da je za reševalce najbolje, če takšne tragedije postavijo na stranski tir. "Reševanje po tej tragediji je sicer pokazalo na dejstvo, ki se ga Slovenci vse premalokrat zavedamo, in sicer da skupaj lahko nekaj naredimo, vsak posebej nič," pravi Ban in doda, da so takrat vsi stopili skupaj: gasilci, vodiči psov, potapljači, alpinisti.

Skupaj je v akciji sodelovalo 1040 reševalcev. Te dni se zagotovo spominjajo reševanja v valovih Save, ki so bili usodni za 13 življenj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.