Slovenija
16 ogledov

Čas športnih nesreč

Kraj, kjer se je zgodila tragična nesreča. Žurnal24 main
V nedeljo se je pri kolesarskem spustu iz doline Tamar smrtno ponesrečil 16-letni kolesar. Da bi preprečili takšne in podobne športne nesreče, morate upoštevati določena pravila.

Kolesarski izlet v dolino Tamar se je za 16-letnika končal tragično. Po informacijah, ki so jih posredovali s policijske uprave Kranj, se je štiričlanska družina iz Ljubljane s kolesi odpravila v dolino Tamar. Okoli 14. ure so se vračali proti Planici. Prvi v koloni je bil 16-letni sin, ki je vozil skrajno desno po makadamski poti navzdol. Ko je pripeljal do zapornice, ni opazil, da je popolnoma odprta, in se zaletel vanjo.

 
 

Ljudje si v življenju želijo vedno močnejše dražljaje, kar zna biti včasih preveč nevarno.

Matej Tušak, športni psiholog

 
Ponesrečencu so na kraju nesreče prvo pomoč nudili reševalci ekipe nujne medicinske pomoči z Jesenic, nato pa je bil s helikopterjem prepeljan v klinični center, kjer je zvečer zaradi poškodb umrl. Tiskovni predstavnik PU Kranj Huso Bakrač je povedal, da je mladi kolesar uporabljal varnostno čelado, natančnejše okoliščine nesreče pa policisti še preiskujejo.

Nevarnost pritegne ljudi
Športnih nesreč je bilo letos že precej, športni psiholog Matej Tušak pa še posebej opozarja na tiste, ki so posledica nepremišljenosti in neupoštevanja pravil. "Ljudje si v življenju želijo vedno bolj močne dražljaje, testirajo svoje sposobnosti, kar zna biti včasih preveč nevarno. Če se vozimo 40 kilometrov na uro, je dolgočasno, če pa se vozimo 250, pa precej zanimivo in tudi dosti bolj tvegano. Enako je v športu. Bolj kot je nevarno, bolj ljudi pritegne, saj so dražljaji močnejši," pravi Tušak, ki meni, da bi vsakdo, ki se športno udejstvuje, moral skozi program izobraževanja.


Za povečavo kliknite na sliko. © Žurnal24 grafika

 
Upoštevajte pravila
"O aktivnosti, ki se je lotimo, se moramo najprej dobro poučiti in upoštevati določena pravila. Vsak potop je recimo treba prijaviti, če ga ne, smo v prekršku, vendar se nekateri še vedno potapljajo na lastno pest. Tudi navadni planinci vsekakor niso isto kot izkušeni alpinisti, poleg tega je pri profesionalnem športu dosti bolj organiziran sistem varovanja. V gore ne more vsak, sploh če je slabo fizično pripravljen, bolan ali ima neprimerno opremo," dodaja Tušek, z njim pa se strinja tudi predsednik Gorske reševalne zveze Slovenije Miro Pogačar .

Previdnost ni odveč
"Lani smo imeli 348 intervencij, letos jih pričakujemo okoli tristo. Ljudje se na poti v gore premalo zavedajo nevarnosti in niso dovolj pripravljeni. Vreme v gorah se lahko v hipu spremeni. Dobro je, če poznamo teren, zato se priporočajo organizirani pohodi z vodnikom in ne na lastno odgovornost," svetuje Pogačar. "Res je, da se nesreča lahko pripeti tako izkušenemu alpinistu kot planincu, zato sta dobrodošli izredna previdnost in razmišljanje s trezno glavo," je končal Pogačar.

Mini intervju s Sebastjanom Lubejem, ekstremnim športnikom
Ne precenjujte se

Kaj je po vašem mnenju glavni vzrok za športne nesreče?
Neprimerna oprema, precenjevanje samega sebe, nepoznavanje terena in preizkušanje lastne vzdržljivosti.

Kaj se vam zdi pomembno pri ekstremnih podvigih v športu?

Dobro poznavanje samega sebe, previdnost, pripravljenost, prisotno pa mora biti tudi malo strahu.

Ste bili že kdaj poškodovani?
Na srečo še ne.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.