Slovenija
21 ogledov

Čas za izobraževanje

V Primorju, ki ga vodi Dušan Črnigoj, bi radi ohranili vsa delovna mesta. (Foto: Žurnal24 main
Primorje. Tretjina delavcev od četrtka na čakanju.

“Nihče ne bo ostal doma, vendar bodo delali manj, saj bo izobraževanje spadalo v delovni čas,” je o ukrepu subvencioniranja čakanja na delo, ki so ga v ajdovski gradbeni družbi v četrtek uvedli za 421 od 1.265 zaposlenih, povedal generalni direktor Dušan Črnigoj.

Za državno pomoč čakanja na delo so se v Primorju odločili, ker jim primanjkuje dela. V skladu z zakonom o delnem povračilu nadomestila plače so delavci med čakanjem na delo upravičeni do nadomestila plače v višini 85 odstotkov osnovne plače, za posameznega delavca pa je mogoče to koristiti največ šest mesecev. Ob tem mora delodajalec pripraviti program ohranitve in dviga kakovosti delovnih mest ter razvoja človeških virov, v skladu s katerim delavcem med čakanjem na delo zagotavlja usposabljanje.

Prestrukturiranje
“Državno pomoč želimo izkoristiti za prestrukturiranje delavcev. To pomeni, da bomo nekatere delavce preučili iz ene poklicne kvalifikacije v drugo ter tako ohranili delovna mesta,” je še dejal Črnigoj in dodal, da so se za ta korak odločili, ker želijo v prihodnjih mesecih ohraniti vsa delovna mesta, pri tem pa z intenzivnim izobraževanjem zaposlenih poskrbeti za dvig znanja in usposobljenosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.