Slovenija
16 ogledov

Časa je vse manj

Du%C5%A1an Mi%C5%A1%C4%8Devi%C4%8D Žurnal24 main
Javni sektor. Prva pogajanja vlade in stavkovnega odbora.

Pozno popoldne se bosta prvič sestala vladna pogajalska skupina, ki jo vodi generalna sekretarka vlade Helena Kamnar, in stavkovni odbor sindikatov javnega sektorja, ki ga vodi Dušan Miščevič. V stavkovnem odboru sodeluje 21 sindikatov. Stavka, v kateri bi po oceni sindikatov sodelovalo 80 tisoč javnih uslužbencev, naj bi se začela čez en teden.

Zahtevajo zagotovilo

“Zadevo lahko zapremo v nekaj urah,” pravi Miščevič. “Ni res, da nismo pripravljeni na zamrznitev plač, ni res, da hočemo njihovo povišanje; zahtevamo zagotovilo, da bodo uslužbenci dobili tisto, kar jim po zakonu pripada. Tega zagotovila doslej nismo dobili.”

Možnost kompenzacije
Glavna stavkovna zahteva je nadaljevanje dinamike izplačevanja plačnih nesorazmerij. “Manevrski prostor gotovo je. Obstajajo tudi drugi načini, kako neko stvar skompenzirati z drugo,” dodaja Miščevič. Nekateri sindikalni pogajalci so vladi že ponudili, da z znižanjem plačne lestvice financirajo minimalno uskladitev plač.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.