Slovenija
22 ogledov

Časarju začetek prestajanja zaporne kazni prestavili

slovenija 09.01.13. sojenje, izrek obsodbe, Robert Casar, nekdanji prvi moz Luke Suzana Kos
Nekdanjega predsednika uprave Luke Koper Roberta Časarja v zaporu na Dobu niso dočakali.

Robert Časar, nekdanji predsednik uprave Luke Koper, bi danes moral začeti prestajati kazen v zaporu na Dobu. Obsojen je bil na 5 let in 9 mesecev zapora zaradi zlorabe položaja in nedovoljenega prejemanja daril.

V zapor čez slaba dva tedna 

Direktor Zavoda za prestajanje kazni zapora Dob Jože Podržaj pa je za STA pisno pojasnil, da mora Časar po novem kazen nastopiti 14. marca, saj je prišlo do spremembe.

V Uradu predsednice Okrožnega sodišča v Kopru so medtem za STA navedli, da so Časarju poziv za prestajanje kazni vročali po sodnem vročevalcu, in to na naslovu njegovega zadnjega znanega (in prijavljenega stalnega) prebivališča. "Neposredna osebna vročitev ni bila uspešna, domneva (oz. fikcija) vročitve tega poziva pa še ni nastopila," so dodali.

Po nastopu te domneve bodo vsi nadaljnji ukrepi, kot npr. tisti, ki jih predvideva 20. člen zakona o izvrševanju kazenskih sankcij, "prvenstveno odvisni od tega, ali se bo obsojeni sam zglasil na prestajanje kazni. O njih pa bo odločal sodnik, ki je pristojen za izvrševanje kazenskih sankcij".

20. člen zakona o izvrševanju kazenskih sankcij sicer predvideva, da če obsojenec določenega dne ne nastopi kazni, obvesti zavod o tem sodišče, ki ga je pozvalo na prestajanje kazni. Če sodišče ugotovi, da je bil poziv za nastop kazni obsojencu pravilno vročen ali če iz okoliščin izhaja, da se obsojenec izmika vročitvi poziva, odredi privedbo.

Sodišče pa lahko odredi privedbo obsojenca tudi v primeru, da posebne okoliščine kažejo na nevarnost, da bo pobegnil. Če privedba ne uspe, če obsojenec sodišču ni sporočil spremembe svojega naslova oz. prebivališča ali če ni mogoče ugotoviti, kje se obsojenec nahaja, sodišče zanj odredi tiralico.

Po nekaterih neuradnih informacijah naj bi bil sicer Časar v hrvaški Istri, je danes poročal Radio Slovenija.

Komentarjev 2
  • depresija 10:52 03.marec 2014.

    K Janši v klet naj grejo pogledat..

  • rogixl 08:56 03.marec 2014.

    Preverjen SDS kader. Vsi se obnašajo kot njihov vodja, ki ne priznava sodstva.