Slovenija
79 ogledov

Častite kavo še komu

Kava na zalogo
1/5
Kava na zalogo/FB
Tudi v Sloveniji se širi pobuda Kava na zalogo (KNZ). Koncept je preprost: greste v lokal, plačate kavo zase in še za nekoga, ki si je ne more privoščiti.


Tradicija plačevanja kave na zalogo izvira iz neapeljskih kavarn. "Bistvo kave na zalogo je gesta dobre volje, ko nekdo vnaprej plača kavo, za neznanca, ki si je ne more privoščiti. V lokalu plačate eno ali več kav, eno popijete, ostale pa pustite na zalogi. Po kavi na zalogi lahko povpraša vsak, ki si je ne more privoščiti. Enostavno vstopi v lokal s prepoznavno oznako in povpraša, če je na voljo kakšna kava na zalogo. Sistem temelji na zaupanju, spodbuja solidarnost in povezanost različnih slojev ljudi," nam je pojasnila Tatjana Martun iz slovenske pobude KNZ.  Gibanje se je do zdaj razširilo po vsem svetu, gibanje se širi predvsem preko omrežja Facebook, vsak dan se pridruži še kakšna nova država. 

Pri nas se je pobuda prijela v slabih treh tednih in po besedah Martunove doživela zelo pozitivne odzive.

Prve kave že plačane

V Sloveniji se je pobudi pridružilo šest lokalov, se pa stanje iz dneva v dan spreminja, lokali pa se bodo o takem načinu plačevanja kave najverjetneje odločali tudi neodvisno od gibanja.

"Namen našega gibanje je predvsem posredovati informacije o prednostih plačevanja kave na zalogo, predlagati rešitve glede evidentiranja kav, ponuditi prepoznavni zanka in objavo na profilu. Gostincev ne prepričujemo o smislu, ker želimo s pobudo krepiti zaupanje in ne poglabljati dvome in negativnosti. Pobude praviloma prihajajo od njih samih, ali pa znancev in gostov, ki se dobro počutijo v določenih lokalih," pravijo pri gibanju.

Če lokali želijo, lahko pošljejo svojo fotografijo in jih pri KNZ uvrstijo na seznam, ob objavljenem logu pa bodo uvrščeni na zemljevid človeku prijazni lokalov. Gostinci se sami odločijo, kako bodo označili lokal, vsem zainteresiranim pa gibanje lahko pošlje oznako, s katero bodo lahko označili lokal.


Komentarjev 3
  • Mr.Bean 07:38 19.april 2013.

    brez veze

  • zztop 06:16 19.april 2013.

    A zdaj bi političari še kavice imeli plačane. Kdo pa hodi po lokalih kot javna uprava in politika!.Kaj si vse ne izmislijo pametnjakoviči. Kdo gre v gostilno brez denarja? Kva ma Bratovškova lokal? Aja, njeni prijatli majo. Super ideja!!!

  • Slodrifter 00:13 19.april 2013.

    ma bullshit, slovenija ni amerika. tam je klošarizem veliko bolj razširjen kot pri nas, njim je namreč namenjena ta gesta. tukaj v sloveniji bodo pa zastonjsko kavo komu talali? pa še nekaj, itak se najbolj služi na kavah, naj gostinci ...prikaži več sami dajo nekaj iz žepa, ki jih itak nič ne stane, če bi dali kako kavo al pa dve gratis. pa vprašanje, kako bo to evidentirano, ne verjamem v moralo in etiko slovenskih gostincev.