Slovenija
1785 ogledov

"Če bi bil to funkcionar LMŠ ali kabineta predsednika vlade, bi bil nemudoma razrešen"

Delo GS med drugimi opravljata Jernej Štromajer (Šoul, v sredini) in Žiga Schmid Žurnal24 main
Zaradi Štromajerjeve šale danes protest pred vlado

"V kolikor bi bil to funkcionar stranke LMŠ ali kabineta predsednika vlade, bi bil nemudoma razrešen," je bil v odzivu glede twita državnega sekretarja na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Jerneja Štromajerja v izjavi za STA oster predsednik vlade Marjan Šarec. 

Štromajer je na predvečer božiča na Twitterju objavil fotografijo z angleškim citatom iz vsako leto predvajanega božičnega filma Sam doma: "Vesel božič, ve umazane živali," kar je zanetilo veliko razburjenje. Štromajer je dan kasneje svojo objavo pojasnil in se opravičil vsem, ki je niso razumeli.

Štromajer pojasnil in se opravičil

Zaradi številnih pozivov k odstopu, je Štromajerje, ki prihaja iz SD, na pogovor poklical minister Jernej Pikalo. 

Konec preteklega tedna je predsednik NSi Matej Tonin dejal, da takšna komunikacija državnega sekretarja ne prispeva k povezanosti in razumevanju v družbi in predsednika vlade pozval, naj se nanjo odzove. 

Šarec: Funkcionarje razrešujejo koalicijske stranke in pristojni ministri

V kabinetu predsednika vlade so zapisali, da je bila Štromajerjeva objava po premierjevem mnenju za visokega državnega uslužbenca "skrajno neprimerna". Predsednik vlade sicer ob tem opozarja, da je "odgovornost in pristojnost imenovanja in razrešitve funkcionarjev na koalicijskih strankah in pristojnih ministrih".

Danes protest pred vlado

Metka Zevnik in Aleš Primc sta sprožila spletno peticijo za Štromajerjev odstop in organizirala protest, ki bo jutri pred vlado. "Upam, da jih bo prišlo čim več, posebej glede na to, da se je pod peticijo do zdaj podpisalo že skoraj pet tisoč ljudi," je dejal Aleš Primc.

Minister Pikalo je v izjavi za STA zapisal, da se delo državnega sekretarja ocenjuje po njegovem delu, ki ga Štromajer opravlja dobro in odgovorno. Poudaril je, da se je Štromajer že opravičil.

Komentarjev 2
  • anton55 11:42 14.januar 2020.

    Človek ne loči realnost od fikcije.Miselna podlaga mu je nekakšen butast film.Beda od človeka in tistih, ki mu ščitijo hrbet.

  • Avatar Pinkopalinko
    Pinkopalinko 10:56 14.januar 2020.

    Štromajer,ko ga pogledam,bi bil primeren za proizvodnega delavca,a ne za sekretarja.Kam je prišla Slovenija.In tudi,če bi bil razrešen,bi v kratkem dobil delovno mesto v javni upravi,mogoče še bolje plačano.