Slovenija
47 ogledov

Če bi bile volitve danes, bi slavila SDS

Dušan Mramor Anže Petkovšek
Podpora vladi in največji koalicijski stranki SMC je januarja sicer nekoliko zrasla, a kljub temu bi največje število anketiranih volilo opozicijsko SDS.

Decembra je vlado kot uspešno ocenilo 27,7 odstotka vprašanih. Za 0,3 odstotne točke se je zmanjšalo število tistih, ki delo aktualne vlade vidijo kot neuspešno. Decembra je bilo takšnih 67,6 odstotka, ta mesec pa 67,3 odstotka.

Od opredeljenih anketirancev bi jih SDS volilo 17,8 odstotka. SMC bi bila z 11,5 odstotka na drugem mestu, medtem ko bi jo decembra volilo 10,4 odstotka anketirancev. Stranki premierja Mira Cerarja z 8,5 odstotka podpore sledi SD, na četrtem mestu pa je Združena levica, ki jo je izbralo 6,6 odstotka opredeljenih vprašanih. Sledita ji NSi s 5,3 in DeSUS s 4,8 odstotka.

SDS bi v parlamentu dobila 29 sedežev, SMC 18, SD pa 14. Sledili bi Združena levica z desetimi poslanci, NSi z devetimi in DeSUS z osmimi poslanci.

Še naprej narašča število anketirancev, ki ne vedo, katero stranko bi volili. Novembra je bilo takšnih 23,9 odstotka, prejšnji mesec 25,3, tokrat pa 27,4 odstotka. Precej pa se je zmanjšalo število tistih, ki se volitev ne bi udeležili. Decembra je bilo takšnih 23,4 odstotka, tokrat pa 15 odstotkov.

Najbolj priljubljen še vedno Pahor

Na vrhu lestvice najbolj priljubljenih politikov ostaja predsednik države Borut Pahor. Na drugem in tretjem mestu ostajata evropska komisarka iz vrst SMC Violeta Bulc in evropska poslanka iz vrst SD Tanja Fajon. Sledi jima prvak SD Dejan Židan, z delom katerega so anketiranci tudi tokrat najbolj zadovoljni.

Kljub aferi z dodatki je drugo mesto na lestvici najboljših ministrov zasedel finančni minister Dušan Mramor, a je občutno padel na lestvici najbolj priljubljenih politikov.

Telefonsko anketo Vox populi je med 12. in 14. januarjem za Televizijo Slovenija (TVS) in Dnevnik izvedla agencija Ninamedia na vzorcu 700 oseb.

Komentarjev 3