Slovenija
71 ogledov

Če bi spili kozarček ali dva, bi bilo enako

telefoniranje med vožnjo Shutterstock
Uporaba telefona med vožnjo enaka vožnji z 0,8 promila alkohola v krvi.

Uporaba mobilnega telefona med vožnjo je z leti vse bolj razširjena, pa čeprav se takšno početje lahko primerja z vožnjo pod vplivom 0,8 promila alkohola. Tudi prostoročno telefoniranje ni nenevarno, saj pri nekaterih funkcijah zahteva določeno stopnjo pozornosti, kar pomeni, da je voznik manj pozoren na dogajanje na cesti.

Četritna jih uporablja telefon

Nekaj let stari podatki, ki jih je agencija za varnost prometa pridobila v raziskavi v okviru preventivne akcije Bodi trenutno nedosegljiv, če želiš ostati živ!, kaže, da četrtina voznikov med vožnjo uporablja mobilni telefon, tako za pogovore kot za pregledovanje in pisanje sms sporočil ali elektronske pošte.

Polovica takih, ki med vožnjo uporabljajo mobilne telefone, opravlja krajše pogovore, večinoma enega do dveh klicev, pogovori med vožnjo skupno v povprečju trajajo osem minut. Precej pogosteje sprejemajo klice, kot da bi jih sami vzpostavljali.

Tretjina jih bere in piše sporočila

Podatki iz lanske ankete (v kateri je sicer sodelovalo 86 ljudi), prav tako opravljene v času ene od preventivnih akcij, pa so še bolj skrb zbujajoči. Skoraj tri četrtine sodelujočih v anketi je priznalo, da med vožnjo uporabljajo mobilni telefon. Kar 27,9 odstotka voznikov tudi bere in piše sporočila.

Za agencijo so našteti podatki zelo zaskrbljujoči, saj govorjenje ali branje in pisanje sporočil zavzame voznikovo pozornost, reakcijski čas se podaljša za 50 odstotkov. Čas, ko voznik ne gleda na cesto, se s pisanjem sporočil podaljša za štirikrat, kažejo raziskave. V ameriški raziskavi iz leta 2013 so izračunali, da vozniki med pisanjem sporočila namreč na cesto ne gledajo tudi do 23 sekund, med tipanjem številke pa skoraj osem sekund.

Nevarno tudi prostoročno telefoniranje

Tudi telefoniranje s prostoročno opremo je lahko prav tako pomemben dejavnik odvračanja pozornosti voznika. Prostoročno telefoniranje namreč v določeni meri zahteva enaka opravila kot ročno upravljanje z mobilnim telefonom, kar pogosto pomeni, da voznik namesto na cesto gleda v zaslon naprave. Oba načina uporabe mobilnega telefona med vožnjo pa bolj vplivata na samo vožnjo kot pogovor s sopotnikom ali poslušanje radia.

Komentarjev 6
  • Žvižgač 12:48 16.avgust 2015.

    Še bolj nevarno je ko imaš ob sebi kakšno nepotešeno sopotnico, ko začne na avtocesti sesanje klobase...pride do trenutkov, ko prav zamižiš in..

  • Avatar praufo
    praufo 10:54 16.avgust 2015.

    obe roki na volanu maje nekateri do prvega križišča, potem se pa spremenijo v levičarje, desna je namreč zasedena, tipičen slovenski avto pa ni avtomatik, zatorej gre leva preko desne in opravi potrebno, ker ... zmenit se je pa treba, pa makar ...

  • jakec1575 10:44 16.avgust 2015.

    Sigurno. Ker imas obe roki na volanu ob telefoniranju in sta obe v funkciji voznje in ker si multitasking mašina, ki telefonski pogovor vedno prekines, kot pogovor s sovoznikom, ko se promet zakomplicira. A ves uno: " sem šampion v ...prikaži več jemanju droge in nimam težav kadarkoli nehat" ja, ampak ker niso vsi tega sposobni so droge prepovedane. Ergo.