Slovenija
16840 ogledov

Če bo do tega prišlo, se bo vrtec podražil

Vrtec
Za zdaj v vzgoji in izobraževanju ne pričakujejo podražitev elektrike, a če bo do tega prišlo, podražitve niso izključene.

Šole v skladu z zakonom o javnem naročanju preko javnih razpisov izberejo dobavitelja posamično, vrtci preko skupnosti občin, za visokošolske zavode pa to opravlja univerza. Ker sklepajo večletne pogodbe, predvidevajo, da podražitev ne bo.

"Pri dobavi električne energije ni nobenega protokola, odvisno je, kako velik odjemalec je šola. Če gre čez določen znesek, je pač potreben javni razpis, v katerem izbere dobavitelja, če ne, pa lahko šola na podlagi ponudbe in naročilnice izbere dobavitelja," je za STA povedal predsednik združenja osnovnošolskih ravnateljev Gregor Pečan.

Kot je pojasnil, večina šol preko različnih javnih razpisov izbere dobavitelja električne energije, s katerim sklene okvirni sporazum za dobavo oziroma pogodbo in kontrolira izvajanje te pogodbe, dinamiko spreminjanja cen in podobno.

Covid, otroci, šola | Avtor: Profimedia Profimedia

Izbira dobavitelja električne energije je po njegovih navedbah odvisna od tega, kako dolgo obdobje si posamezna šola izbere. "Običajno izberemo čim daljše obdobje, nekje štiri leta, da čim redkeje izvedeš javni razpis zato, ker je to tudi strošek," je dejal Pečan in dodal, da pri manjših osnovnih šolah ni potreben razpis.

Glede morebitne podražitve pa je Pečan povedal, da je v pogodbi vedno predvidena možnost, da se cena spremeni pod določenimi pogoji in če se odjemalec ne strinja, lahko odstopi od pogodbe. Zaenkrat niso dobili obvestila o podražitvi.

Za vrtce javno naročilo preko skupnosti občin

Za vrtce dobavo električne energije izvajajo preko Skupnosti občin Slovenije. "Ta na portalu javnih naročil izvede javno naročilo in z izbranim najugodnejšim ponudnikom sklene krovni okvirni sporazum. Na podlagi tega sporazuma vrtci podpišemo pogodbo z najugodnejšim ponudnikom," je za STA navedla predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije in ravnateljica Vrtca Škofja Loka Janja Bogataj.

Njen vrtec je tako sklenil pogodbo za dobavo električne energije s podjetjem Elektro Maribor Energija plus za obdobje od 1. aprila 2021 do 31. marca 2023.

O tem ali pričakujejo podražitev elektrike oziroma kakšne težave pri nabavi, je Bogatajeva povedala, da trenutno niso prejeli še nobenega obvestila o povišanju. Če bi do tega prišlo, bodo to zagotovo morali upoštevati pri ceni vrtca, je še dodala.

slovenija 01.10.13, zacetek studijskega leta, bruci, studij, studenti, Univerza, | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Ljubljanska univerza izbira ponudnika skupno za vse članice

Ponudnika dobave električne energije Univerza v Ljubljani izbere skupaj za vse članice. To opravi prek javnega naročila, ki je skupno za vse članice univerze, okvirni sporazum je sklenjen za obdobje 1. maja 2021 do 31. decembra 2024, so za STA sporočili z univerze.

"Znotraj pogodbenega obdobja so štiri posamezna obdobja, v okviru katerih se odpira konkurenca med tremi ponudniki. Trenutni dobavitelj je ljubljansko podjetje HEP Energija, ki je bilo izbrano za dobavo električne energije za drugo posamično obdobje 1. januarja do 31. decembra 2022," so pojasnili.

Glede morebitne podražitve elektrike v tem letu so poudarili, da izbran ponudnik v pogodbenem roku cen energije ne more zvišati glede na to, da je bil izbran z javnim naročilom. Podražitev v drugem posameznem obdobju pa je skladna z razmerami na trgu, so še dodali.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Avatar Lansiolla
    Lansiolla 00:29 10.januar 2022.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

  • Ender3 14:31 09.januar 2022.

    Ko je Golob izjavil, da I-Gen do polletja ne bo dražil elektrike, so se takoj našli vladni nasprotniki in ga začeli diskreditirati. Naj kdo reče, da ta vlada dela v dobro državljanov potrošnikov. Pohlep po denarju je večji kot, blaginja ...prikaži več naroda za katerega se deklarirano, ne/ borijo.

  • Slavko Krizman 14:22 09.januar 2022.

    pohlep nima meja