Slovenija
17 ogledov

Če bo dražji, ne bo evrov

Jankovića kljub netočnim podatkom in dražjemu stadionu ni strah, da ne bi dobil Žurnal24 main
Stožice. Janković je poslal pojasnila Lukšiču. Ta je napovedal, da stadion ne sme biti dražji od 45 milijonov evrov.

 

Plačilo dolga
Cena. Končni znesek za javno-zasebno partnerstvo pri projektu Stožice je 119,9 milijona evrov, kar je za 38,9 milijona več od dogovorjenega. Presežek bo MOL plačala Grepu.

Proračun. V rebalansu proračuna za plačilo tega dolga načrtujejo 16 milijonov evrov (od tega 9,4 milijona od MŠŠ), preostali del pa bodo plačali ob primopredaji. 

Vse skupaj. MOL bo za Stožice vsega skupaj plačala 62 milijonov evrov (od leta 2000).

Poznejše spremembe projekta, ki bi lahko imele vpliv na izbor in ki presegajo okvir določil javnega razpisa – še posebno povečanje vrednosti projekta nad mejo, določeno v javnem razpisu –, niso dopustne,” so včeraj sporočili z ministrstva za šolstvo in šport (MŠŠ) in dodali, da so Mestno občino Ljubljana (MOL) pozvali, naj pojasni “domnevno povečanje vrednosti investicije”, potem pa se bodo odločili, ali bo MOL denar dobila.

MOL je včeraj MŠŠ poslala pojasnila, zakaj so v vlogi za razpis za sofinanciranje športne infrastrukture navedli netočne podatke glede najemnine stadiona, zdaj pa bo župan Zoran Janković moral še pojasniti, kako to, da bo stadion stal okoli 55 milijonov evrov, saj je bil eden od razpisnih pogojev, da investicija ne sme presegati 45 milijonov evrov.

Županova razlaga
Janković je priznal, da so v vlogi napisali, da bodo za tekmo na stadionu iztržili 18 tisoč evrov, zdaj pa nogometni klub Olimpija plačuje le 950 evrov. “Olimpija za ta denar dobi samo travo in slačilnico,” je dejal, ne pa gostinstva in reklamiranja, pa tudi parkirišče je bilo prvič še zaprto. “Mislim, da bo to pojasnilo zadostovalo,” meni. Glede višje cene stadiona pa pravi: “Pri končni vrednosti stadiona je razlika 300 tisoč evrov.” MŠŠ po njegovih besedah sofinancira le gradbeno-obrtno-inštalacijska dela in opremo na stadionu, ta pa je za deset milijonov dražji zaradi celotne infrastrukture, ureditve parkirišč in projektiranja, česar MŠŠ ne sofinancira.

Če je bil nekdo izbran, lahko dobi sredstva, če je izpolnil vse pogoje. Če pa se izkaže, da jih ni izpolnil, pa ne.
Igor Šoltes, Računsko sodišče RS

Najemnine in upravljanje
Do konca leta bodo najemnine za klube nižje od tisoč evrov, do takrat pa naj bi bilo znano, kdo bo upravljal gostinstvo in oglaševanje; videli bodo tudi, kako objekt funkcionira. “Primopredajnih zapisnikov o kakovosti še nismo naredili,” opozarja Janković. Ali bo najemnina za tekme po novem letu 18 tisoč evrov, tako še ni znano, a župan meni, da bodo “imeli veliko dogodkov, kjer bomo dobivali več kot 18 tisoč evrov”.

Tudi načrtovan znesek 1,8 milijona evrov na leto za upravljanje Stožic še visi v zraku, saj v predlogu rebalansa proračuna za to postavko najdemo znesek 2,05 milijona evrov, ki se nanaša le na slabih pet mesecev. To številko je po Jankovićevih besedah navedel Zavod Tivoli, ki je zaradi Stožic zaposlil okoli 15 ljudi.

“Višje od 62 ne bo šlo”
Janković trdi, da MOL za Stožice ne bo plačala več kot 62 milijonov evrov: “Kvečjemu manj, če ne bo kakovostno narejeno.”

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.