Slovenija
24 ogledov

Če bo šlo tako naprej, bo kakovost padla

Učiteljica iStock
Sviz opozarja na pretirano zniževanje sredstev.

Učitelji in vzgojitelji svoj svetovni dan obeležujejo 5. oktobra. Letos v Sloveniji poteka pod geslom Za kakovostno javno izobraževanje! Za boljši svet. V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) opozarjajo, da se bo moralo zniževanje sredstev za izobraževanje v Sloveniji ustaviti, sicer bo padla njegova kakovost.

Na to je že v četrtek na novinarski konferenci opozoril glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj. Po njegovih besedah Slovenija na področju izobraževanja sicer še beleži dobre rezultate, a se bo to prej ali slej končalo, če se bodo sredstva, namenjena izobraževanju, še naprej zmanjševala.
Opozoril je, da v zadnjih šestih letih upada delež sredstev bruto domačega proizvoda, ki ga vlagamo v šolstvo, plače učiteljev so zdrsnile pod povprečje držav Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj, padli so tudi stroški dela v izobraževanju.

V Sloveniji 47.000 pedagoških delavcev

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Stanka Setnikar Cankar se je v poslanici učiteljem ob njihovem svetovnem dnevu zahvalila za ves trud, ki ga vlagajo v delo, in jim zaželela še veliko elana za vnaprej. Poklic učitelja je ocenila kot nepogrešljiv v napredni družbi, saj mladim predaja znanje, vrednote in izkušnje.

V Sloveniji se z vzgojo in izobraževanjem sicer poklicno ukvarja 47.000 učiteljev, vzgojiteljev in drugih pedagoških delavcev, kažejo zadnji podatki državnega statističnega urada.

S svetovnim dnevom učitelji sicer obeležujejo sprejem priporočil o položaju učiteljev leta 1966 na posebni medvladni konferenci Unesca in Mednarodne organizacije dela v Parizu. Priporočila so določila pravice in dolžnosti učiteljev, govorijo pa tudi o položaju, ki bi ga glede na zahtevnost dela učitelji morali imeti v družbi, ter o odgovornosti posameznih vlad, ki bi morale učiteljem omogočiti sodelovanje pri odločanju o pomembnih vprašanjih, povezanih z izobraževanjem.

Svetovni podatki sicer kažejo, da je bilo še leta 2000 zunaj izobraževalnega sistema 100 milijonov otrok, a je do danes ta številka padla na 57 milijonov. Kljub temu je to po oceni Sviza zaskrbljujoč podatek, ki terja ukrepanje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.