Slovenija
21 ogledov

"Če bo tako, bo kmalu konec"

Gregor Virant in Karel Erjavec Boštjan Tacol
Današnji sestanek predsednikov koalicijskih strank je bil popolnoma normalen sestanek predsednikov strank, "nič manj in nič bolj problematičen" kot že nekaj teh sestankov prej, je zatrdila Bratuškova.

Prvaki koalicije so razpravljali o kadrovanju v državnih podjetjih in o proračunu za leto 2014. Medtem ko so se pri kadrovanju strinjali, naj polna pooblastila prevzame uprava Soda, naj bi počilo pri potrebnih ukrepih. Prvak Desusa Karl Erjavec naj bi namreč partnerjem zatrdil, da bo, če nameravajo kakorkoli posegati v pokojnine, koalicijo zapustil.

Kmalu nov paket ukrepov

Po sestanku je izjavo za medije podal le predsednik DL Gregor Virant, ki pa na vprašanje, ali so v koaliciji že kaj bolj usklajeni glede potrebnih ukrepov v povezavi s pripravo proračuna za prihodnje leto, ni želel neposredno odgovoriti. Dejal je le, da bosta premierka Alenka Bratušek in finančni minister Uroš Čufer "zelo v kratkem" predstavila paket ukrepov.

Virant in Erjavec sta sicer še pred današnjim sestankom jasno poudarila, da imata njuni stranki pri pripravi proračuna različni stališči. V DL so proti dvigovanju davkov, v Desusu pa odločno zavračajo posege v letne dodatke upokojencev.

Erjavec ne komentira

Po sestanku Virant ni želel odgovoriti na vprašanje, kako poteka usklajevanje z Erjavcem, dejal je le, da "Desus ne bi komentiral".

Erjavec sicer po koncu sestanka medijem ni želel dajati izjav, a po neuradnih informacijah naj bi na sestanku preostalim prvakom koalicije zagotovil, da ne namerava popuščati pri morebitnih rezih v pokojnine ali letne dodatke upokojencev. Na sestanku naj bi nastala tudi očitna nesoglasja pri usklajevanju ukrepov, Erjavec pa naj bi dejal, da se tako, kot so se danes, koalicijski partnerji lahko sestanejo še enkrat ali dvakrat in bo "konec".

Bratuškova: Popolnoma normalen sestanek

"Če se vsi, ki govorijo, da je pomembna politična stabilnost, tega tudi zavedajo, potem ne bi smeli imeti problema izpeljati tega, kar je potrebno v dobro države," je prepričana premierka.

Na vprašanje, ali predsednik DeSUS Karl Erjavec pogojuje obstoj stranke v koaliciji z nezmanjševanjem pravic upokojencem, je odvrnila, da "ni bilo nobenega pogojevanja, pač nekaj nastopov v medijih". Dodala je, da Erjavec večkrat poudari, kako pomembna je politična stabilnost v tem trenutku.

"Če se gospod Erjavec, ki vsaj za mizo to večkrat pove, tega zaveda, potem se bomo znali dogovoriti, kaj je tisto, kar je potrebno narediti, da bo Slovenija šla tja, kjer ji je mesto, tj. spet med boljše in na koncu med najboljše," je ponovila.

Glede nasprotovanja DL višjim davkom pa je pojasnila, da se v tem trenutku vsi pogovarjajo le o enem davku, in sicer davku na nepremičnine, ki je usklajen tudi z DL in njenim predsednikom Gregorjem Virantom.

Komentarjev 12
  • Scott 12:47 03.oktober 2013.

    In premierka se je zopet zlagala, izdal jo je Kahl, ki je povedal, da tako burne seje v vsej svoji dolgoletni politični karieri še ni doživel.

  • Scott 12:42 03.oktober 2013.

    Vlada Janeza Janše je edina, ki je zdržala do konca.

  • privat 08:41 10.september 2013.

    obdavčite vse kar nekdo ima vrednosti nad 200.000€...reveže pa pustite na miru!! DDV znižati na 18%,državno upravo reducirati na 50%,zmanjšati število policajev in vojakov,ukiniti nesmiselne občine ,ukiniti krajevne skupnosti ...in te učinke ki se pokažejo kot blaginja usmeriti v socialne ...prikaži več transfere! Počakati 10 let in učinek stabilne socialne države se končno pokaže.