Slovenija
20 ogledov

"Če bo to naredila, je to začetek politične krize"

kongres ps
1/6
Anže Petkovšek
"Če bo predsednica naredila to, kar je napovedala, je to začetek politične krize," je po kongresu povedal poslanec PS Matjaž Zanoškar. Prva izstopna izjava že na poti.

Prvi predsednik PS in ljubljanski župan Zoran Janković je v tekmi za predsedniški položaj na kongresu stranke premagal premierko in dosedanjo vodjo PS Alenko Bratušek. Podprlo ga je 422 članov kongresa, Bratuškovo pa 338. Bratuškova naj bi v torek sporočila, ali odstopa z mesta predsednice vlade ali ne. 

Bratuškova se bo v torek srečala s predsednikom države Borutom Pahorjem, so sporočili iz predsednikovega urada.

Na vrsti plan B, ki pa ga še ni ...

Poslanec PS Matjaž Zanoškar je prepričan, da bi Bratuškova, če bi odnehala na pol poti, sprožila politično krizo. "Volitve so končane, dobili smo predsednika. Če bo predsednica naredila to, kar je napovedala, je to začetek politične krize. V stranki smo se sedaj malo razdelili; to ni konec za stranko ... Imeli pa bomo nekaj težav,“ je povedal Zanoškar.

Bolj črnogled glede prihodnosti stranke je njen podpredsednik Robert Golob: "Sedaj bomo morali vsi skupaj prespati zadevo. Kot sem napovedal v svojem govoru – to, da je danes eden premagal drugega s tako majhno razliko - je poraz naše stranke.“

Vodja poslancev PS Jani Möderndorfer je v izjavi novinarjem dejal le: "Bil je plan A, na vrsti je plan B." Slednjega pa po besedah Petra Vilfana menda sploh ni. "Naša stranka je bila v težavah pred kongresom, tudi med kongresom, po tem kongresu pa je verjetno v še večjih. Tu moramo biti realni in pošteni," je priznal. Po njegovih besedah je sicer kongres najvišji organ stranke, vse je potekalo legalno in demokratično, zato je treba rezultat spoštovati. "Janković je ponovno predsednik PS, z vsemi posledicami, ki jih taka odločitev nosi," je povedal.

PREBERITE ŠE: "Če zmaga Zoran Janković, naj odstopi"

Poslanec PS Brane Golubovič pa je poudaril, da delitve ne pripeljejo nikamor, zato upa, da se bodo čez praznike pogovorili in ugotovili, kako naprej. Ocenil pa je, da na kongresu - kljub temu, da so dobili predsednika - ni zmagovalca. Jankovićeva zmaga po njegovem mnenju kaže na demokratičnost v stranki, ob čemer pa po ocenah Goluboviča ni nujno, da vlada pade.

Grozi razpad stranke?

Z Jankovićevo zmago se očitno začenja tudi delitev znotraj PS. Da nekateri člani utegnejo zapustiti stranko, je kazalo že včeraj, danes pa se to potrjuje. Tamara Vonta je na svojem Twitter profilu zapisala: "Izstopna izjava iz stranke Pozitivna Slovenija je na poti."

Njenemu zgledu je sledil poslanec Dragan Bosnić, ki je za Večer že včeraj dejal, da se v taki poslanski skupini ne vidi. Svojo odločitev je objavil na Facebooku.

Vilfan je glede razkola v stranki povedal, da težko oceni, ali se lahko poslanska skupina razdeli. Spomnil je, da je bilo pred kongresom veliko več tistih, ki so se nagibali k Bratuškovi, pet ali šest pa jih je bilo absolutnih podpornikov Jankovića. "Ne vem, če je realno pričakovati, da se bo 20 ali več poslancev prilagodilo štirim ali petim. Je pa v politiki vse možno," je ocenil Vilfan. Po njegovih besedah je namreč politika sprejemanje kompromisov in dogovarjanje.

Odkrit Jankovićev podpornik poslanec PS Jožef Kavtičnik pa ne verjame, da se bo stranka razklala. Če posamezniki tako mislijo, pa bodo v tej smeri po njegovem mnenju tudi delali. Zadovoljna z Jankovićevo zmago je tudi poslanka PS in nekdanja ministrica Slovence in zamejce po svetu Tina Komel, ki v stranki pričakuje sodelovanje.

Vnovično vrnitev Zorana Jankovića na čelo PS publicistka Spomenka Hribar komentira kot "zmago njegovega ega nad koristmi države". Nosilec evropske liste PS, ekonomist Jože Mencinger pa Jankovićevo odločitev ocenjuje kot "zelo tvegano potezo". Tako Hribarjeva kot Mencinger sta bila leta 2011 med podporniki Jankovićevega vstopa v državno politiko.

Janković se je zavzel za enotnost

"Želim si, da bi bili bolj enotni. Aplavz na koncu je pokazal, da bi številni želeli, da Alenka ostane predsednica vlade," je po kongresu povedal novi predsednik PS in dodal, da sta bila oba dobra kandidata. Večina članov, ki so po govorih glavnih akterjev spregovorili nekaj besed, je sicer podpirala Bratuškovo. "To, kar smo si povedali, kar so posamezni člani povedali eden drugemu, lahko vzamemo za poduk za naprej in iz tega izhajamo in iščemo rešitve, ki so dobre za državljane in državo,“ je njihove nagovore po kongresu pokomentiral Janković in še enkrat dodal: "Ponovil bi: ne razumem teh odzivov za to našo (ne)državotvornost, da naj bi sebe postavljal v ospredje ...  Da lahko povem, da je lahko boljša pot za vse naše državljanke in državljane, je tudi moja pravica. Treba je postaviti nekaj bolj konkretnih točk. Jaz srčno upam, da bomo s tem, kar smo začeli, tudi nadaljevali; vsak ima sicer svoje mnenje, ampak treba je poiskati tisto pot, ki je najboljša za državo."

Bratuškova po kongresu ni dajala izjav. Po razglasitvi je članom le povedala, da se zahvaljuje za njihove glasove, Jankoviću pa želi, da izpelje svoje nčrte. "Srečno Slovenija,“ pa so bile njene zadnje besede.

Zahtevana donosnost na obveznice gor

Zahtevana donosnost na slovenske desetletne obveznice na sekundarnem trgu, ki se je dlje časa gibala okrog 3,5 odstotka, se je v včeraj precej zvišala. Donos na slovenske državne obveznice z dospelostjo leta 2024 je bil na elektronski borzi MTS ob 17.30 pri 3,93 odstotka, kar je 0,37 odstotne točke več kot v četrtek.

Komentarjev 62
  • Scott 11:58 27.april 2014.

    Če Rop ne bi dobil komande, naj politično nastavi jankovića v Mercator, zanj nihče niti vedel ne bi.

  • mirko 09:12 27.april 2014.

    Zakaj pa misliš, da je Nemčija danes na gospodarskem področju tam kjer je ???!

  • mirko 09:10 27.april 2014.

    Cel čas pred temi volitvami PS sem napovedoval, da A.B. nima šans proti Z.J. Jankovićeva največja volilna baza je v Fužinah in Štepanjskem naselju v Ljubljani. Ti so prevagali, zato ker je južni narod, ki živi v naši državi 100-krat ...prikaži večt bolj složen od Slovencev. Kako pa naj bi eden, ki se cele dneve pase po Ljubljanski tržnici v trenirki vedel, kaj to pomeni, če zaradi izvolitve Jankoviča v državi nastane politična kriza ?! Naivno od Bratovšice je bilo neno pričakovanje, ker je točno vedela, da se glavnina članstva PS piše na -ić.