Slovenija
32 ogledov

Če bo treba, bodo na trg lesa posegli z minimalno ceno

slovenija 13.04.11, Dejan Zidan, Kmetijski minister, intervju, foto: Anze Petkov Anže Petkovšek
Gozdovi. Ustanavljanje podjetja za upravljanje gozdov še v teku, vlada je medtem sprejela prvi del programa za odpravljanje posledic žleda.

Za odpravljanje posledic žleda in poplav je vlada včeraj namenila 13 milijonov evrov. Denar bo namenjen delovanju zavoda za gozdove, sanaciji plazov, cest in železniških prog, plačilu stroškov uporabe agregatov v gospodarstvu in novim zaposlitvam za odpravljanje posledic.

Hkrati je tik pred javno obravnavo osnutek zakona za ustanovitev podjetja, ki bo po letu 2016 upravljalo državne gozdove, pomagalo pa bo tudi pri odkupu presežkov lesa. Minister za kmetijstvo Dejan Židan je ob tem potrdil, da bo država za ustanovitev potrebovala posojilo Evropske investicijske banke, vendar zatrdil, da bo to manj kot 72 milijonov evrov in da zanj država ne bo zastavila gozda. "Če bi to podjetje že imeli, bi ga lahko v času kriz takoj aktivirali," je dodal Židan. Ker ga še ni, bi lahko država v primeru razpada trga lesa – ko bi se odkupna cena lesa spustila pod stroške za spravilo – sprejela uredbo, s katero bi določila minimalne cene odkupa lesa. Uredbo so na ministrstvu že pripravili, vendar je še ne bodo sprejeli, saj so se že z napovedjo državne intervencije ustavile odpovedi že sklenjenih pogodb, je pojasnil minister.

Komentarjev 2
  • slajan 10:57 04.april 2014.

    Cene za les bo določil kupec oziroma trg ne pa Židan, še manj pa podjetje ki za zagon potrebuje 72 MIO EUR!!! Komunistična poteza iz prejšnjega stoletja!

  • Pepe007 10:06 04.april 2014.

    Za ustanovitev podjetja, ki bo verjetno tako kot večina drugih javnih podjetij potrebujejo 72 mio € takoj na začetku? Ali bodo naredili ekipe za sečnjo ali kaj? Podjetje naj raste na ekonomski osnovi iz dodane vrednosti...Kaj le ima minister za bregom?