Slovenija
178 ogledov

Če bodo naročniki, bo delo

Po besedah stečajne upraviteljice Sonje Krajnčič je bil najbolj pretresljiv post Žurnal24 main
Varovanje. Od 1.100 zaposlenih v G7 jih bo delo obdržalo okoli 400.

“Poskušala bom ohraniti okoli 400 delovnih mest,” je dejala Sonja Krajnčič, stečajna upraviteljica nekdaj največjega podjetja za zasebno varovanje v Sloveniji G7. V njem je bilo do nedavnega zaposlenih 648 delavcev, v osmih hčerinskih podjetjih pa še okoli 500. G7 v stečaju je sicer 393 odpuščenih že napotil na zavod za zaposlovanje, dobrih 200 pa so jih prezaposlili na hčerinska podjetja.

Deficitaren poklic
Varnostniki. Sonja Krajnčič meni, da odpuščeni varnostniki kljub vsemu niso imeli večjih težav pri iskanju nove zaposlitve. Varnostniki morajo namreč opraviti izobraževanje in pridobiti soglasje ministrstva za notranje zadeve.

Zdrave hčerke še varujejo
Hčerinske G7 Posavje, G7 Štajerska in Koroška ter G7 Dolenjska so po podatkih Ajpesa sicer že v stečaju, Krajnčičeva pa je povedala, da se bodo najverjetneje obdržala podjetja G7 Osrednja Slovenija, G7 Tehnika, G7 Gorenjska in G7 Vabaco. Varnost Koper zaradi lanske dokapitalizacije ni več v večinski lasti G7 v stečaju in je tako le še sestrsko podjetje. Kljub temu so se tja prezaposlili nekdanji zaposleni v G7.

“Imamo licence za nadaljnje delo; s stečajem se ni toliko spremenilo, kot prikazuje konkurenca, ki nam je poskušala nekorektno speljati naročnike,” je poudarila Krajnčičeva. Sama je pridobila soglasje sodišča, da lahko dokonča nujne posle, s katerimi je stečajnemu upravitelju dovoljeno, da nadaljuje opravljanje dejavnosti.

Na očitke nekaterih zaposlenih, da od nje niso dobili obljubljenega plačila, je povedala, da prvih 15 dni v času odpovednega roka delavcev po zakonu ni smela izplačati. Plačilo za delo po prezaposlitvi na hčerinska podjetja pa lahko pričakujejo v prihodnjih tednih.

Za odpuščene v podjetju pripravljajo dokumentacijo za prijavo terjatev v postopku stečaja – o višini odpravnine, delu neizplačane plače za september in tudi izračunu desetih oziroma 15 odstotkov plače, za katere so bili zaposleni prikrajšani zaradi direktorjevega samovoljnega znižanja plač.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.