Slovenija
103 ogledov

Če boste gradili, bo dražje

(Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Komunalni prispevek. Za enodružinsko hišo bo na primer višji za 3.500 evrov.
Komunalni prispevek se bo podražil za stanovanja, hiše ter poslovne in kmetijske objekte, za industrijske pa pocenil.

Ljubljana. Komunalni prispevek za gradnjo enodružinske stanovanjske hiše z neto tlorisno površino 215 kvadratnih metrov na 550 kvadratnih metrov veliki parceli bo po novem namesto 15 tisoč evrov stal 18.500 evrov. Tako je predvideno v odloku o programu opremljanja stavbnih zemljišč v Mestni občini Ljubljana (MOL), ki ga bodo mestni svetniki obravnavali na ponedeljkovi seji.

Še dražje bo za investitorje, ki bodo v MOL gradili stanovanjske soseske. Za večstanovanjski objekt z neto tlorisno površino deset tisoč kvadratnih metrov na 3.760 kvadratnih metrov veliki parceli bo treba namesto 384 tisoč evrov plačati 758 tisoč evrov. Najbolj se bo podražil komunalni prispevek za kmetijske objekte, in sicer za skoraj 500 odstotkov, za dvojčke in vrstne hiše bo ostal približno enak, pocenil pa se bo le za industrijske objekte.

Izgubili bi šest milijonov
Odlok, ki predvideva podražitev komunalnega prispevka, bodo svetniki obravnavali v zadnjem trenutku, saj mora MOL v šestih mesecih po uveljavitvi občinskega prostorskega načrta sprejeti program opremljanja MOL. Če tega ne bi storila, bi morala komunalni prispevek odmerjati na podlagi državnega pravilnika, s tem pa naj bi po mnenju SD izgubila šest milijonov evrov na leto. To v gradivu za sejo potrjuje načelnica oddelka za ravnanje z nepremičninami Simona Remih: “Pravočasen sprejem je ključen za preprečitev negativnih finančnih posledic, zato predlagamo, da se odlok obravnava po hitrem postopku.”

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.