Slovenija
25649 ogledov

Če dobite tako sporočilo, najprej preverite, nato ukrepajte

mobilni telefon telefon
Prejel je nenavadno sporočilo SMS z neznane številke. V takem primeru ne ukrepajte prenagljeno.

Ker smo vsak dan priča številnim poskusom prevar - nepridipravi so aktivni tako v svetu mobilne telefonije kot spleta -, smo ob prejemu nenavadnih sporočil še posebej previdni. Bralca je pred dnevi presenetilo sporočilo SMS, ki ga je dobil z njemu neznane telefonske številke, ki pripada enemu od domačih mobilnih operaterjev: "Živjo. Prosim, poklici me ali mi napolni racun."

sporočilo sms | Avtor: Žurnal24 Žurnal24
Ker ni poznal telefonske številke, se na sporočilo ni odzval. Previdnost svetujejo tudi mobilni operaterji. "Uporabnikom svetujemo, naj najprej preverijo, kdo je pošiljatelj sporočila. V nasprotnem primeru lahko napolnijo predplačniški račun neznani osebi," pravijo v A1. Temu pritrjujejo tudi v Telekomu Slovenije: "Če uporabniki prejmejo klic ali sporočilo SMS s prošnjo za polnitev računa Mobi z njim neznane številke, svetujemo, da tega ne storijo; klic naj ignorirajo in sporočilo izbrišejo. Polnitev se samodejno ne izvede, saj storitev SMS-pokliči prejemnika sporočila le obvešča o prošnji za polnitev."

Polnite lahko tudi tako

Takšen način polnjenja predplačniških paketov je mogoč. "Storitev NUJNO omogoča uporabnikom predplačniškega paketa Simpl, da kljub praznemu predplačniškemu računu na številko 448 pošljejo brezplačno sporočilo SMS z vsebino: Poklici me, lahko pa mi napolnis predplacniski račun s sporočilom SMS s ključno besedo POLNI Znesek MojaStevilka, ki ga pošlješ na 448," pojasnjujejo pri A1. 

Telekomovi uporabniki imajo na razpolago storitev SMS-pokliči. "Ta jim omogoča, da prek sporočila SMS kontaktirajo sorodnike ali prijatelje tudi v primeru, ko je njihov račun Mobi prazen, s prošnjo, naj jih le-ti pokličejo ali jim napolnijo račun. To storijo prek ukaznega niza: *128*telefonska številka prejemnika#, ki ga vnesejo v klicalnik mobitela in pritisnejo tipko za klic. Sporočilo SMS se nato dostavi na telefonsko številko, ki je v ukaznem nizu navedena, sporočilo pa se glasi: 'Prosim, poklici me na moj mobitel ali mi napolni racun Mobi. Za polnjenje lahko uporabis Moneto ali kartico Mobi.' Tako poslana sporočila SMS so za uporabnike Mobi brezplačna, na dan pa lahko pošljejo največ pet takih SMS-ov," pojasnjujejo pri Telekomu. 

Telefoni v šolah | Avtor: Profimedia Profimedia

Največ polnjenj prek kartic in vrednotnic

Uporabniki lahko račun Mobi polnijo na več načinov: s kartico Mobi, z Moneto, s plačilnimi karticami, prek posebnega terminala za polnitve Mobi na prodajnem mestu, s trajnikom prek Pay365 ali pa jim naročnik mobilnih storitev Telekoma Slovenije prek Žepnine Mobi omogoča plačilo do vrednosti limita, ki ga določi naročnik. Pri tem lahko polnijo svoj ali poljuben Mobi račun.

Uporabniki Mobi sicer največ polnitev svojega predplačniškega računa opravijo prek kartic Mobi, in sicer z ukaznim nizom (USSD), sledi ji način polnitve z Moneto. 

Uporabniki A1 se sicer še vedno največ odločajo za standardno polnjenje predplačniškega računa z vrednotnico, opažajo pri A1. Na voljo pa je še precej načinov polnjenja, in sicer prek spleta s plačilno kartico, prek spletne banke ali z vnosom vrednostnice, prek SMS-sporočila (A1 uporabnik drugemu A1 uporabniku), prek portala moj A1 s plačilno kartico, prek spletne banke ali z vnosom vrednostnice, samodejne mesečne polnitve iz naročniške A1 številke na predplačniško (npr. vsakega 5 v mesecu se na predplačniško številko naloži 10 EUR, zaračuna pa naročniku na mesečnem računu), prek storitve Pay365, ki omogoča uporabniku, da takoj (na zahtevo) prejme določeno dobroimetje preko SMS sporočila ali pa si nastavi periodične mesečne, tedenske itd. polnitve, vse skupaj pa se enkrat mesečno trga prek trajnika.

dezurni@zurnal24.si

  
 

Komentarjev 1
  • gustl 13:48 02.junij 2019.

    Dobro, ali naj smatram to kar je napisano opozorilo pred nepridipravi ali naj smatram kot reklamo za A1 in kako polniti račun...kar nekaj...