Slovenija
440 ogledov

Če hočeš prej do svojega denarja, plačaj sto evrov!

evro, evri, štetje, denar Shutterstock
Zaradi nakupa stanovanja je moral naš bralec najeti premostitvena posojila, čeprav ima denar vezan na banki. Depozitov pri NLB namreč ne more prekiniti, za vsako premostitveno posojilo pa je moral plačali po sto evrov stroško odobritve.

V NLB pojasnjujejo, da pogodba depozita praviloma (ne pa nujno za vse produkte) vsebuje določilo, da je prekinitev mogoča, če se banka in deponent o tem pisno sporazumeta. Nadomestilo pa v tem primeru znaša štiri odstotke od vezanega zneska in natečenih obresti. V primeru premostitvenega posojila pa zaračunajo odsotek odobrenega zneska in največ sto evrov.

"Katera od možnosti bo stranki najprimernejša, lahko glede na znane podatke o znesku depozitov ter druge informacije, ki še vplivajo na pravočasno izvedbo vseh potrebnih aktivnosti do nakupa stanovanja, najbolje preceni stranka sama," pravijo na NLB. Premostitveno posojilo je v vsakem primeru cenejše, medtem ko v primeru prekinitve najbrž hitreje prideš do svojega denarja. Pri deset tisoč evrih depozita je strošek prekinitve 400 evrov, strošek odobritve posojila pa sto evrov.

Prekinitev le, če kdo umre, se izseli ali zboli

Na drugih bankah je ureditev podobna, nekoliko različni so le stroški. Na Raiffeisen banki pojasnujejo, da so sredstva z depozitno pogodbo vezano nepreklicno, zato predčasna prekinitev vezave razen izjemoma ni mogoča. Izjeme, ko je mogoče depozit prekiniti, so nepričakovana bolezen ali poškodba deponenta ali ožjega družinskega člana, smrt ožjega družinskega člana, izselitev iz države, naravna nesreča, so nam našteli v Unicredit banki in v Sberbanki. Tudi v teh izrednih okoliščinah je treba poravnati strošek prekinitve.

Pri Sberbanki je to 25 evrov, pri Unicreditu dva odstotka od zneska oziroma najmanj 80 evrov. V Delavski hranilnici je strošek prekinitve na željo stranke za depozite do 10 tisoč evrov sto evrov, nad deset tisoč evri pa odstotek od depozita in največ 500 evrov. Sto evrov je strošek tudi pri Raiffeisen banki, če vam prekinitev seveda sploh odobrijo.

Za premostitev je treba plačati tudi do 150 evrov

Med bankami, ki smo jih vprašali za tarife, je najugodnejše premostitveno posojilo pri Delavski hranilnici: odstotek od zneska kredita, a ne manj kot 12,52 evra in ne več kot 41,73 evra. Pri Sberbanki stane odobritev premostitvenega posojila odstotek od zneska kredita, a ne manj kot 50 evrov in ne več kot 150 evrov. Odobritev premostitvenega posojila pri Raiffeisen banki pa je 60 evrov.  

Komentarjev 8
  • Alberto 17:56 23.december 2014.

    VSE BANKE SO ISTA BANDA .... SAMO SKUBIJO ... IN PO TEM KO SEM BIL KOMINTENT UNICREDIT BANKE TRI LETA , NIKOLI BLOKIRAN , PROMETA CCA 50.000 EUR LETNO , V ZAVAROVANJE PONUDIL 500.000 EUR VREDNO NEPREMIČNINO ZA 2.000 EUR ...prikaži več LIMITA SO ME GLADKO ZAVRNILI . PLUNK NA BANKO !!!

  • Alberto 17:46 23.december 2014.

    TRENUTNO , KLJUB GOSPODARSKI RASTI BANKE SPLOH NE KREDITIRAJO . SAMO REPROGRAMIRAJO STARE KREDITE , SPREMINJAJO LIMITE (KATERIH NE PODALJŠUJEJO VEČ ) V KREDITE IN TO PRIKAZUJEJO KOT NOVE KREDITE . FARBAJO FOLK !!!!!

  • Alberto 17:43 23.december 2014.

    VSE BANKE SO ISTE .... KREDITE DAJEJO SAMO TAJKUNOM