Slovenija
26 ogledov

"Če imajo Pozitvici dva Gašparja, imamo mi dva Bojana"

Samo Omerzel DL
Minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel je na današnji novinarski konferenci izpostavil tri pomembne teme.

Samo Omerzel je dejal, da so imenovali oba državna sekretarja. "Za državna sekretarja smo imenovali Bojana Babiča in Bojan Kumer, ker sta ustrezala vsem strogim kriterijem, med drugim tudi temu, da jima je obema ime Bojan. Smo rekli, da če imajo lahko Pozitivci dva Gašparja, imamo tudi mi lahko dva Bojana."

Devet novih novel

Poudaril je, da so pospešeno delali na prometni zakonodaji, predvsem zaradi minulih tragičnih dogodkov. "Tragični dogodek v Ljubljani je bil tisti, ki je generiral pospešeno delo." Izpostavil je, da je zakon doživel kar devet novel. Obeta se strožja obravnava voznikov povratnikov. "Na priomer, če storilec, ki ima prepoved vožnje, kljub temu sede za volan, se mu vozilo zaseže. Če mu policisti prepovedo vožnjo, vendar se vseeno usede v vozilo in vožnjo nadaljuje, se mu vozilo vzame. Prav tako lahko vzamejo vozilo vozniku, ki je v naselju trikrat prekoračil hitrost več kot 30 kilometrov na uro."

Z novelo želijo na vladi slediti cilju, da se število prometnih nesreč s smrtnim izidom zmanjša na polovico, do leta 2050 pa na nič, je povedal Omerzel. Za pripravo novele so potrebovali 15 dni, pri njeni pripravi pa je sodelovala tudi stroka. Kot je še dejal, so spremenili tudi pooblastila cestninskim nadzornikom. Imeli bodo možnost, da izločijo tovorno vozilo iz prometa, če bo to potrebno.

"Kazni naj se ne pobira za polnjenje proračuna"

Na novinarski konferenci po seji vlade je direktor urada vlade za komuniciranje Boštjan Lajovic tudi povedal, da je minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant policiji izdal usmeritev, da se kazni za prometne prekrške ne pobira zaradi polnjenja proračuna, ampak da se pri tem upošteva statistika prometnih nezgod in interesi lokalnega prebivalstva. Po besedah Lajovica je bila namreč narejena analiza, ki je pokazala, da ni razlogov, da bi bistveno zaostrili kaznovalno politiko.

Kako pomagati RTH, rudniku v zapiranju Zagorje Hrastnik

Minister se je sestal s sindikati in predstavniki delavcev RTH. Dejal je, da je situacija zelo napeta, ter da so potrdili kratkoročni načrt RTH in seznanili vlado z nujnimi ukrepi. Oblikovali so tudi medresorsko skupino, ter vključili vodstvo holdinga in RTH.

Težava rudnika v zapiranju je po besedah ministra predvsem ta, da bo težko najti delo za zaposlene, ki bodo ostali brez dela, teh pa naj bi bilo okorg tristo, zato je nujno potrebno najti nova mesta.

Ni še določitev o delu Hrvatov

Vlada se je danes seznanila tudi z informacijo ministrstva za delo glede izhodišča za odločitev v zvezi z uvajanjem prehodnega obdobja za zaposlovanje in delo državljanov Hrvaške v Sloveniji po vstopu Hrvaške v EU. Sklep o tem bo sprejela na naslednjih sejah, je danes po seji vlade povedal v.d. direktorja urada vlade za komuniciranje Boštjan Lajovic.

Komentarjev 1
  • Scott 15:03 30.maj 2013.

    Imate lahko 100 Bojanov in/ali Bojan, z naslednjimi volitvami greste definitivno po poti lds-a in zaheca, pardon zaresa!