Slovenija
11 ogledov

Če Janše ni na Dunaj, pa prek videokonference

Janševi podporniki pred sodiščem. Anže Petkovšek
Slovenske priče v avstrijskem sodnem procesu o zadevi Patria, med njimi premierja Janeza Janšo, najverjetneje čaka pričanje prek videokonference, saj je sodnica napovedala usklajevanje termina videokonference.

Premier Janez Janša, nekdanji direktor HSE Jože Zagožen, direktor Rotisa Ivan Črnkovič, brigadir Tone Krkovič, lobist Jure Cekuta in Črnkovičeva soproga Marija Badovinac Črnkovič so pred dnevi prejeli vabila na četrtkovo pričanje na dunajskem deželnem sodišču. Štirje so se v odgovoru na vabilo opravičili – Janše na Dunaj ne bo zaradi službenih obveznosti, Zagožna pa zaradi dopusta. Ker naj bi vabilo prejela prepozno za prilagajanje načrtov, sta se opravičila tudi Črnkovič in njegova soproga. Črnkovič je ob tem dunajskemu sodišču predlagal določitev nadomestnih terminov in izrazil pripravljenost pričati prek videokonference, je pojasnil v ponedeljek. Ali se bosta na dunajskem deželnem sodišču v četrtek pojavila Krkovič in Cekuta, še ni znano.

Sodnica Marion Zöllner je napovedala usklajevanje termina videokonference.

V igri milijonske podkupnine

Sojenje v zadevi Patria se je na dunajskem deželnem sodišču sicer danes nadaljevalo z avstrijskimi pričami. Proces proti petim obtoženim, ki so med drugim obtoženi podkupovanja in industrijskega vohunjenja, ki poteka od začetka leta, je povezan s prodajo 135 oklepnikov finskega podjetja Patria Sloveniji leta 2006.

Pri 278 milijonov evrov vrednem poslu naj bi bile v igri milijonske podkupnine posameznikom, s katerimi naj bi poskušali iz posla izločiti slovensko Sistemsko tehniko, sicer partnerja avstrijskega proizvajalca oklepnikov Steyr Daimler Puch Spezialfahrzeuge (SSF). Avstrijski lobist Hans-Wolfgang Riedl in podjetnik Walter Wolf naj bi podkupnine spravila do pomembnih ljudi v Sloveniji.

Komentarjev 3
  • Veteran 21:15 02.maj 2012.

    Farsa levice se nadaljuje, kakšna beda.

  • Nesrečni 18:20 02.maj 2012.

    A ni Janša dejal, da se bo z veseljem odzval, če bo dobil vabilo, sedaj pa ni časa. LAŽE KOT PES TEČE in jaz naj verjamem takšnemu človeku. Sramota od premjeja.

  • albert 17:21 02.maj 2012.

    Ha ha ha ha ha ha vic leta. Zagožen ne more na sodišče ker ima dopust? Avstrijsko sodišče ni slovensko kekec!