Slovenija
155 ogledov

Če je denar, jim ni mar za odločbe

Poštar Anže Petkovšek
Pošta je lani izgubila 0,000587 odstotka pošiljk.

"Odločbe sploh prejela nisem. Devet mesecev mi že nakazujejo otroški dodatek brez vsakršne odločbe," na spletnem forumu piše ena od mamic.

Centri za socialno delo (CSD) namreč odločbe za otroške dodatke, socialne pomoči, štipendije in subvencije za vrtec pošiljajo kar z navadno in ne več priporočeno pošto. Tako se katera od odločb lahko tudi izgubi.

Polovico manj stroškov

Dostavo v hišni nabiralnik je junija lani omogočil zakon za uravnoteženje javnih financ. V letu in pol naj bi s tovrstnim načinom pošiljanja pošte prihranili milijon evrov.

S CSD Slovenj Gradec denimo poročajo, da so na račun pošte v sedmih mesecih lani prihranili 4.322 evrov. "Če bi tak način vročanja veljal vse leto, domnevamo, da bi bil prihranek približno 7.400 evrov, kar pa pomeni več kot polovico porabe CSD v letu 2011," pojasnjuje direktorica Sonja Čuješ Plešej.

Tudi na CSD Črnomelj po besedah direktorice Marjete Papež zaradi dostavljanja odločb v hišni nabiralnik prihranijo približno 46 odstotkov sredstev, kar je šest tisoč evrov na leto. CSD Murska Sobota pa za pošiljanje odločb po novem zapravi 2.500 evrov na mesec, kar je približno pet tisoč evrov manj kot prej, ko so morali vse odločbe pošiljati priporočeno. Zdaj priporočeno pošiljajo le še pozive k dopolnitvam vlog in odločbe o starševskem varstvu, ker varčevanja pri teh interventni zakon ni zajel.

Pritožujejo se pa ne

Lani so CSD izdali 841 tisoč odločb, ki so jih poštarji dostavili v hišne nabiralnike.

"Pritožb, da se je pošta izgubila, je zanemarljivo malo," pravi vršilka dolžnosti direktorja murskosoboškega CSD Nataša Meolic. Če se pošta izgubi, stranka, kot poudarja, ni prikrajšana, saj se pritožbeni rok potem šteje od dneva, ko v prostorih CSD prejme odločbo.

Dokumenti jih ne zanimajo

Pošiljka se šteje za vročeno 21. dan od odpreme iz CSD. Od tega 21. dneva teče še 15-dnevni rok za pritožbo. "Tako da v teh 36 dneh pa človek že pogrunta, da ni dobil denarja ali pa je denar dobil," meni Čuješ Plešejeva. Sicer pa, kot pravi, gre ljudem največkrat za znesek, ki ga dobijo, za odločbo pa jim je prav malo mar. "Take kulture, da bi resno brali uradne dokumente in se kdaj tudi pritožili, mi še nimamo vzpostavljene," opozarja.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.