Slovenija
8 ogledov

Če je izgubil podporo, na funkciji ne bo vztrajal

Marko Fili Boštjan Tacol
Generalnemu direktorju Radiotelevizije Slovenija je bistvena podpora sodelavcev. Če bi začutil, da je nima, bi se brez vsakršnih pomislekov umaknil, pravi.

Izplačilo nagrade generalnemu direktorju RTVS Marku Filiju je odobril takratni programski svet. Fili pojasnjuje, da pogodba navaja, da je generalni direktor poleg rednih plač upravičen še do dveh plač iz naslova delovne uspešnosti in treh plač iz naslova prodaje storitev in blaga na trgu.

"Videti je nemoralno, da smo sploh kaj dobili"

"A glede na to, da je čas varčevanja in da velja v javnem sektorju omejitev, da se ob plači ne more prejemati več kot 20 odstotkov dodatka za povečan obseg dela ali za druge dodatke, smo se v dogovoru s prejšnjim predsednikom programskega sveta dogovorili, da se tudi vodstvo omeji. To se nam je zdelo nujno iz etičnih razlogov, a zdaj je videti, kakor da je nemoralno, da smo sploh kaj dobili," je v intervjuju za Delo povedal Fili.

Pojasnil je tudi, da so se za nagrado odločili skupaj s predsednikom programskega sveta. Enak sklep in dovoljenje za to izplačilo je imel tudi za leto 2011, vendar ga ni izkoristil. "Za lansko leto, ko smo zelo napredovali na vseh poslovnih in drugih področjih, sem pač ocenil, da nam pripada," je povedal.

Pojasnil je še, da prihodke pridobivajo v več segmentih in "pod črto je tržna dejavnost kljub vsemu uspešna". S tem je zavrnil očitke, kako lahko prejmejo nagrado iz tržne uspešnosti, ko pa so prihodki iz oglaševanja nižji od predvidenih.

Če nima podpore, se bo umaknil

Odkrito je tudi povedal, da njegova plača brez dodatkov znaša 2.300 evrov, z dodatki pa je prejel 2.800 evrov. "Pozivam kogarkoli, naj mi sporoči, ali se mu zdi plača previsoka. Če pa bodo sodelavci menili, da je to preveč, bom seveda sam razmislil, ali bom svoj čas in trud še vlagal v dobro tega zavoda," pravi.

Z RTVS sodeluje od prvega letnika srednje šole in si ne predstavlja, kaj drugega bi lahko počel v  življenju. Pravi, da se vidi na tem mestu, a da ga mora tu videti še kdo drug. "Bistveno je, da imam podporo sodelavcev. Če bi začutil, da te podpore nimam, potem bi se brez kakršnih pomislekov umaknil," zaključuje pogovor. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.