Slovenija
95 ogledov

"Če je potrebno, tudi prisilna hospitalizacija"

Vojaški tabor v Bohinjski Beli Anže Petkovšek
Vojaku napadalcu na policista so se hujše težave začele kazati leto dni po sprejemu v službo. V vojski bi se morali z njim bolj ukvarjati, meni strokovnjak za obrambo Klemen Grošelj.

"Ne spremljamo blogov, ne spremljamo kaj zaposleni objavljajo v prostem času. Bilo bi precej nenavadno, če bi vojska nadzirala svoje pripadnike v prostem času," pravi tiskovni predstavnik Slovenske vojske (SV) Simon Korez. Napadalec policista, ki je danes zaradi strelov v glavo umrl v ljubljanskem kliničnem centru, aktivni vojak SV, je pod psevdonimom Pravi Zmaj pisal blog iz katerega je mogoče razbrati, da ima hude psihične težave.

Kljub psihičnim težavam ostal vojak

"Vsak, ki je prebral ta pisanja, je lahko ogorčen in upravičeno zaskrbljen nad dejstvom, da ustrezni organi v SV na takšno stanje osumljenega niso pravočasno in ustrezno reagirali, " pravijo v Policijskem sindikatu Slovenije (PSS). "Dejstvo, da je bil osumljenec še vedno aktiven pripadnik Slovenske vojske, čeprav naj bi imel dalj časa velike psihične in druge težave, je zaskrbljujoče," dodajajo v PSS, kjer bodo zahtevali natančno preiskavo okoliščin kaznivega dejanja in kaznovanje vseh odgovornih neodgovornega in malomarnega delovanja.

OVS ni opozorila

Po besedah Koreza jih Obveščevalno varnostna služba (OVS), ki sicer ima možnost vpogleda v delovanje posameznikov zaposlenih v vojski, ni obvestila. "Nismo bili obveščeni, da bi vojak v civilu počel stvari, ki jih ne sme," pravi Korez. Kot navaja, so se težave pri vojaku zaznali leto po tem, ko so ga sprejeli v službo, torej leta 2009. "Psihiatrična pomoč je v vojski na voljo vsak dan, 24 ur na dan. Pomoč psihologa vojaku lahko ponudi tudi poveljnik, vendar se mora vojak s tem strinjati. Omenjeni vojak psihološke pomoči v vojski ni iskal," razlaga Korez.

"Pripadnik je bil napoten k osebnemu zdravniku, ki je skrbel za zdravljenje. Invalidska komisija mu je izdala odločbo o tretji stopnji invalidnosti in na podlagi te smo mu morali v skladu z zakonodajo zagotoviti delo, ki ga je lahko opravljal v glede na svoje zmožnostmi. To smo tudi naredili. Prisilno ga na zdravljenje nismo mogli odpeljati," razlaga Korez in dodaja, da je bil vojak deset mesecev na bolniškem dopustu.

Pogoj, da nekdo postane poklicni vojak, so tudi uspešno opravljeni psihološki test. Te je napadalec na vojaški zdravstveni enoti opravljal leta 2008, težave pa naj bi imel že pred tem. "Naredil je vse, da je ustrezal za pridobitev službe. O kvaliteti psiholoških testov na tem mestu ne govorim," pravi Korez. 

"Treba je ukrepati, če je potrebno, tudi s prisilno hospitalizacijo."

"Da je opravil psihične teste ob nastopu službe, je verjetno posledica dejstva, da se takrat njegove deviacije v tej meri še niso izkazovale," meni obramboslovec Klemen Grošelj. "Bolj pomembno pa je to, da vojaka, po tem ko so se začele pojavljati težave, tudi disciplinske, nihče ni spremljal, " pravi Grošelj, ki je prepričan, da so njegovi nadrejeni vedeli za blog, prav tako pa so njegovo nenavadno obnašanje opazili njegovi sovojaki. "Profesionalna vojska pomeni celostno oskrbo vojaka, pomeni spremljanje njegove socialne mreže, spremljanje tega, kako deluje v kolektivu. Z njim se ni nihče ukvarjal," je prepričan Grošelj, ki tudi meni, da pomoč civilnega zdravnika ni prava pomoč za vojaka, saj gre za specifični poklic za katerega morajo skrbeti  ustrezne zdravstvene službe  znotraj organizacije, saj civilni zdravnik lahko določene specifike tudi spregleda. "Če nekdo v vojski postane psihotičen, je potrebno ukrepati, četudi z nasilno hospitalizacijo. Najslabše je, da ostane na bolniški in je prepuščen sam sebi," meni Grošelj. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.