Slovenija
4795 ogledov

Poštarji pripravljeni ustaviti poslovanje med podjetji in državljani

Pošta Slovenije Saša Despot
Sindikat poštnih delavcev je zadnji predlog vodstva Pošte Slovenije glede zvišanja plač zavrnil. Če dogovora do 1. aprila ne bo, napovedujejo stavko.

Sindikat poštnih delavcev je zadnji predlog vodstva Pošte Slovenije glede zvišanja plač zavrnil. Če dogovora ne bo do 1. aprila, bodo verjetno od 17. aprila stavkali, je poročala Televizija Slovenija (TVS).

Položaj zaposlenih se slabša, lastniki pričakujejo, da se poštarji odpovedo priborjeni uskladitvi plač z inflacijo in pristanejo na znižanje števila zaposlenih, je po poročanju Televizije Slovenija v pismu lastnikom zapisal Saša Gržinić iz sindikata.

Pošta Slovenije | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Ne bodo dostavljali položnic

A na to ne bodo pristali, prenehali bodo z dostavo klasičnih pisem in položnic, pripravljeni so ustaviti poslovanje med podjetji in državljani, so napovedali.

"Očitno si delodajalec želi implementirati samo predloge svojih strokovnih služb. Zato še toliko bolj menimo, da socialni dialog ne teče," je za TVS dejala vodja sindikata Dijana Kos.

Pošta Slovenije | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Plače bi morale biti višje za najmanj 6 odstotkov

V sindikatu izhajajo iz lanske kolektivne pogodbe o uskladitvi plač, po njihovem izračunu bi se morale plače zvišati za najmanj šest odstotkov. Še s tem bi zaostajale za inflacijo, saj je ta lani presegla 10 odstotkov.

Neuresničen je tudi nefinančni del dogovora iz časa stavke leta 2019. Največ slabe volje povzroča predlog novega načrta dostav. "Dejansko bodo še tisti delavci, ki so ostali, dodatno obremenjeni, ker model predvideva razpolovitev terenov, širitev terenov ..." je dejala Kos.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
  • robert40 12:34 22.marec 2023.

    Saj ni problem stavkati na Pošti,samo ta stavka najbolj udari prav po ljudeh.Vse storitve z priporočenimi pošiljkami morajo biti dostavljene ob stavki se zamaknejo samo paketne in navadne pošiljke,ki pa so pomembne za ljudi.Tako,da je rezultat vprašljiv?Lahko pa nastane za ...prikaži več podjetje velika poslovna škoda zaradi odpovedi pogodb med Pošto in podjetji s katerimi ima sklenjene pogodbe.Na strani poslovodstva pa je,da pretehta od kje bo večja škoda in kaj je zanjo bolj sprejemljivo?

  • robert40 12:20 22.marec 2023.

    Glavno,da se nekateri izbranci iz Pošte lahko na njen račun kot reprezentanca napajajo v Gostilni Kovač,za te izbrance pa je kajne,to je delanje norca iz zaposlenih.

  • lojs 11:30 22.marec 2023.

    še eni v vrsti pozabljenih ... če ne stavkaš in ne greš ma ulico, za to oblast ne obstajaš, razen ko je treba davke plačat