Slovenija
36 ogledov

Če Karl pogori, bo moral iti

Desus Saša Despot
Vodstvo Desusa. Predlog zamenjave generalnega sekretarja Ljuba Jasniča bi lahko spodnesel stol Karlu Erjavcu. Zaupnica. Če bodo člani sveta podprli Jasniča, bodo morda glasovali še o zaupnici Erjavcu.

Nasprotovanja. Kaže, da na današnji seji sveta stranke Desus ne bo zamenjave generalnega sekretarja. Po izvršnem odboru pred dvema tednoma je predsednik stranke Karl Erjavec sicer napovedal, da naj bi mesto generalnega sekretarja namesto Ljuba Jasniča zasedel Niko Abrahamsberg. Predlog bi lahko celo spodnesel Erjavca.

Ni povsem jasno, ali se bo odločalo o novem generalnem sekretarju ali ne. Jaz tega na dnevnem redu ne vidim,” je začela Meta Vesel Valentinčič, predsednica ljubljanskega mestnega odbora Desusa. Nato pa je poudarila, da v ljubljanskem pokrajinskem odboru (PO) zamenjave ne bodo podprli v nobenem primeru: “Mi ne bomo podprli odstavitve!

Od desetih odborov naj bi zamenjavo Jasniča po besedah Jožeta Jazbeca, predsednik PO Dolenjska, podpirala le dva. Podprli je ne bodo ne v gorenjskem ne v pomurskem PO, v Celju izjav o tem niso dali, na Koroškem pa se bo vsak član sveta odločil sam.

Ljubljančani nameravajo za začetek vnovič predlagati, da bi se vodstvena ekipa zgolj dopolnila z izvršnim oziroma organizacijskim sekretarjem. Tako rešitev pa podpirajo tudi v odboru severne Primorske in Ptuja - Ormoža.

Poraz bo nezaupnica

Menjavo naj bi Erjavec po Jazbečevem mnenju predlagal, ker ga Jasnič ogroža na mestu predsednika. “Ker je Jasnič močan in inteligenten, se boji njegove moči, zato je naredil to potezo,” je prepričan.

Jasnič naj bi bil pravzaprav njihov kandidat za novega predsednika stranke. Če bo izglasovano, da Jasnič ostane na mestu generalnega sekretarja, je Jazbec že napovedal, da bo predlagal glasovanje o zaupnici Erjavcu.

To bi lahko po nekaterih informacijah pripeljalo do izrednega kongresa stranke, ki ga je Jazbec marca že predlagal vsem odborom Desusa. S pobudo mu takrat ni uspelo, saj bi potreboval podporo štirih odborov, podprli pa so ga trije.

Uradno o izrednem kongresu sogovorniki tudi včeraj niso želeli preveč govoriti, saj naj bi šlo zgolj za skrajno možnost, vendar naj bi se po nekaterih informacijah izvedel že zelo kmalu.

Kot pravi Jazbec, naj bi bila do jeseni sklicana vsaj konvencija stranke, kjer bi se srečali predsedniki občinskih organizacij.

Po morebitnem kongresu po neuradnih informacijah ni izključen niti izstop iz koalicije. Po Jazbečevih besedah se namreč izstopi iz stranke po vstopu v Janševo koalicijo nadaljujejo; v Sevnici naj bi iz občinskega odbora izstopilo več kot pol članov – od 260 jih je ostalo le še 95 –, v Kostanjevici pa vsi.

Za menjavo jasno le eni

Edini odbor, ki smo ga priklicali in menjavo v celoti podpira, je južnoprimorski, iz katerega prihaja Abrahamsberg. Njegova predsednica Stanislava Premru Lovšin je pojasnila, da naj bi bila menjava začasna, za čas opravljanja funkcije v vladi oziroma do kongresa.

Podpira jo tudi vodja Franc Jurša, ki je dejal, da na sedežu stranke potrebujejo človeka, ki bo “popolnoma angažiran”. Po nekaterih informacijah pa se z njim ne strinjajo vsi poslanci.

Komentarjev 3
  • 1111 10:37 20.junij 2012.

    ...tudi če gre, pa kaj...se bo SDS-u prpopal in spet nič delal!!!

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 06:55 20.junij 2012.

    Tko,kot že skoz govorim,ni Jasnič od včeraj.On je preverjen kader in nekoč desna roka velikega gobarja iz Martuljka.Kahel se ni lotil pravega in bo na koncu moral odit iz DeSUS-a za katerega ni naredil NIČ,razen slabega javnega mnenja in osebnih koristi!!!

  • jose3 06:37 20.junij 2012.

    Ali ni Jasnič državni sekretar? Ali to ni dovolj pomembna in zahtevna služba?